Izvor: Domino Magazin, 26.Jan.2012, 06:26 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Zapečeni praziluk
Kuvanje za gurmane Mike Dajmaka
Praziluk, beli deo – 500 gr; mesnata slanina – 200 gr; jaja – 2 komada; pavlaka – 1 čaša; ulje; biber; so
Praziluk je biljka čudnovata: može da bude dobar začin, a biva i glavno jelo. Ovako.
Od pola kilograma praziluka se izdvoje samo beli delovi (zeleni se ostave, na primer, za čorbu ili pilav), očiste i operu, pa popreko iseku na dužinu od desetak santimetra. Onda se svaki komad raseče i uzduž na pola.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << />
U nauljenu šerpu se poređjaju komadi praziluka, posole pa naliju šoljom tople vode i poklope da se ukrčkaju u pari.
Pripremi se i kakvo đjuveče, suva mesnata slanina iseče na tanke režnjeve, koliko da pokriju dno đuveča. Preko slanine se poređaju štapići dinstanog praziluka, sve se dobro zabiberi, a odozgo ponovo prekrije režnjevima suve slanine.
Peče se u rerni dok se slanina ne ispeče, a pred kraj se sve zalije jednom čašom kisele pavlake umućene s dva jajeta.
Sto jedno jelo (+ gurmanski bonus) za sve uzraste, svačiji džep, sva godišnja doba, sve ukuse...
Poručite odmah
150 din (+ PTT)
065/26 25 035
E-mail: malikuvar@sezampro.rs
Kuvanje za gurmane
Piše: Mika Dajmak
Autor je urednik Malog kuvara, dodatka petkom u dnevniku Danas, tvorac nekoliko serijala o kuvanju na raznim televizijama, pisac više bestselera iz oblasti kulinarstva: "Sočni kuvar Dva debela novinara", "Šaputanja iz rerne debelih novinara"...
Specijalni dodatak svakog petka
na osam strana.
Zelena musaka
Izvor: Domino Magazin, 27.Jan.2012, 05:16
Kuvanje za gurmane Mike Dajmaka..Kelj – 5-6 spoljnih listova; mleveno juneće meso – 500 gr; praziluk – 1 struk; mešana zelen (šargarepa, paškanat, celer, peršun) – 500 gr; jaja – 2 komada; pavlaka – 1 čaša; biber; so; ulje..Kada se u ukrštenim rečima naidje na povrće od tri slova,...