Zanimanje utiče na mogućnost razvoda

Izvor: B92, 08.Dec.2009, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanimanje utiče na mogućnost razvoda

U Velikoj Britaniji nedavno je obavljeno istraživanje koje se bavilo povezanošću između zanimanja supružnika i mogućnosti razvoda, a pokazalo se da agronomi spadaju u one kod kojih je mogućnost razvoda najmanja.

Istraživanje je pokazalo da su osobe koje rade u zdravstvu ili one čije ih zanimanje dovodi u kontakt sa mnogo ljudi, podložnije razvodu ako su u braku ili raskidu ako su u vezi, preneli su britanski mediji.

Mogućnost razvoda ili prekida veze zbog zanimanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najveća je kod plesača, koreografa, masera i barmena i u proseku iznosi 40 odsto. U istu kategoriju spadaju i medicinske sestre i tehničari i psihijatri.

Suprotno njima, samo dva do sedam odsto zubara, sveštenika i pedikira podložno je toj mogućnosti.

Zanimanje koje povlači najmanji rizik od razvoda je inženjer agronomije. Manje od dva odsto njih se razvodi ili razilazi od svojih partnera.

U ovom istraživanju vodilo se računa o broju radnih sati, stresnosti svakog zanimanja, čestoj promeni radnog vremena i okruženju u kome se profesija obavlja.

"Kod zaposlenih u zdravstvu beleži se visok postotak razvoda. To bi, na primer, moglo da se objasni time što oni veliki deo svog vremena posvećuju brizi o drugima, na uštrb sopstvene porodice", izjavio je psiholog rada Daj Vilijams.

Ovo istraživanje obavljeno je posle objavljivanja formule za izračunavanje uspešnosti braka na osnovu profesije partnera do koje je došao dr Majkl Amod, tako što je broj razvedenih ili razdvojenih osoba jedne profesije uporedio sa brojem ukupne populacije ljudi u braku ili vezi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.