Zaleđeno mladunče mamuta pronađeno u Kanadi, prvo takvo otkriće u Severnoj Americi FOTO

Izvor: B92, 26.Jun.2022, 18:25

Zaleđeno mladunče mamuta pronađeno u Kanadi, prvo takvo otkriće u Severnoj Americi FOTO

Čitavo mladunče runastog mamuta pronađeno je u permafrostu na severozapadu Kanade, što je prvo takvo otkriće na teritoriji Severne Amerike.

Smatra se da je mumificirani mamut iz ledenog doba star više od 30.000 godine. Otkrili su ga rudari u području Klondajka u kanadskoj teritoriji Jukon.

Nadležni Jukona uporedili su otkriće sa onim u Sibiru 2007. kada su ruski stručnjaci otkrili takođe čitavo mladunče mamuta.

Kanadski naučnici kažu da su ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "najpotpuniji ostaci mamuta pronađeni u Severnoj Americi“ i tek drugo takvo otkriće na svetu.

Mladunče je nazvano Nun Čo Ga na jeziku han kojim govori lokalno domorodačko stanovništvo.

"Nun Čo Ga je divna i jedna od najočuvanijih životinja iz ledenog doba koje su ikada otkrivene", rekao je paleontolog Grant Zazula.

Slične je veličine sibirskog mamuta Ljube, pronađenog 2007. godine koji je živeo pre oko 42.000 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zaleđeno mladunče mamuta pronađeno u Kanadi

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Jun.2022

Čitavo mladunče runastog mamuta pronađeno je u permafrostu na sjeverozapadu Kanade, što je prvo takvo otkriće na teritoriji Sjeverne Amerike.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.