Zadivljujuće: Objavljen jasniji pogled na čudne Uranove prstenove FOTO

Izvor: B92, 09.Apr.2023, 14:47

Zadivljujuće: Objavljen jasniji pogled na čudne Uranove prstenove FOTO

Svemirski teleskop "Džejms Veb" snimio je novu zadivljujuću sliku ledenog giganta Urana, sa gotovo svim njegovim prstenovima.

Slika je reprezentativna i pokazuje značajnu osetljivost teleskopa, pošto su svetlije prstenove ranije snimili samo svemirski brod Vojadžer 2 i W.M. Keck opservatorija na Havajima, naveli su u Nasi. Uran ima 13 poznatih prstenova, od kojih je 11 vidljivo na novoj "Vebovoj" slici.

Devet prstenova je klasifikovano kao glavni prstenovi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok je druga dva teže primetiti i snimiti zbog njihovog "prašnjavog" sastava i nisu otkriveni sve dok misija Vojadžer 2 nije proletela 1986.

Dva bleda spoljna prstena koja nisu prikazana na ovoj najnovijoj slici otkrivena su u 2007. sa slika koje je napravio Nasin svemirski teleskop "Habl", a naučnici se nadaju da će ih "Veb" snimiti u budućnosti.

"Prstenasti sistem planete nam mnogo govori o njegovom poreklu i formiranju. Uran je toliko čudan svet sa svojim bočnim nagibom i nedostatkom unutrašnje toplote, da su svi tragovi koje možemo da dobijemo o njegovoj istoriji veoma dragoceni", rekla je dr Naomi Roj-Đurni, naučnica Nasinog Centra za svemirske letove "Godard" u Merilendu.

Naučnici predviđaju da će buduće „Vebove“ slike moći da snime svih 13 prstenova. Roj-Đurni takođe očekuje da će teleskop otkriti više o sastavu Uranove atmosfere, pomažući naučnicima da bolje razumeju prirodu ovog neobičnog gasnog giganta.

Snažna kamera svemirske opservatorije (NIRCam) može otkriti infracrveno svetlo koje inače nije vidljivo astronomima.

"Novi teleskop nam daju mogućnost da gledamo i Uran i Neptun na potpuno nov način jer nikada nismo imali teleskop ove veličine koji za fokusima baš infracrveno zračenje", dodala je Roj-Đurni.

Infracrveno zračenje može da nam pokaže nove dubine i karakteristike koje je teško videti sa Zemlje, sa atmosferom na način i nevidljive teleskopima koji izgledaju u vidljivoj svetlosti poput "Habla".

Smešten na skoro tri milijarde kilometara od našeg Sunca, Uranu su potrebne 84 godine da završi punu rotaciju. Planeta je jedinstvena po svom nagibu, što uzrokuje da se njeni prstenovi prikazuju vertikalno, za razliku od Saturnovog horizontalnog sistema prstenova.

Na originalnim slikama koje je Vojadžer 2 napravio, ova planeta je izgledala kao plava lopta bez obeležja. Na ovoj novoj "Vebovoj" slici, sličnoj drugim nedavnim slikama svemirskog teleskopa "Habl", mogu se videti olujni oblaci na ivici polarne kape. Uranov nagib uzrokuje ekstremna godišnja doba i olujno vreme, a naučnici prate i dokumentuju promene tokom vremena upoređujući slike teleskopa.

Nasin svemirski teleskop "Habl" snimio je i Uranovu svetlu belu polarnu kapu u novembru, osvetljavajući rastuću svetlost izmaglice - kada se posmatra u poređenju sa slikama iz prethodnih godina. Nova "Vebova" slika prikazuje polarnu kapu sa više detalja nego što je prikazano na "Hablovoj" slici, sa suptilnim osvetljenjem u centru kape i izraženijim olujnim oblacima koji se mogu videti oko ivica.

Nacionalne akademije nauka, inženjerstva i medicine su identifikovale Uran kao prioritet za proučavanje 2022. godine.

"Dodatne analizeUrana se dešavaju sada, a planirano ih je još više u Vebovoj prvoj godini naučnih operacija", navodi se u saopštenju Nase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.