Izvor: Blic, 31.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za bolji život svih građana

Bijeljina je po veličini četvrti grad u Bosni i Hercegovini. Iako zvaničan popis nije vršen od 1991. godine, procenjuje se da u Semberiji danas živi više od 150.000 stanovnika. Dominantni problemi ovog grada kao i većine drugih opština u RS i BiH su velika nezaposlenost stanovništva, stagnacija privrede i sve veći broj socijalno ugroženih osoba. Imajući sve ovo u vidu, opština Bijeljina preduzela je u 2007. godini niz aktivnosti kako bi se poboljšali uslovi života svih stanovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Semberije - kaže na početku intervjua za praznični trobroj „EuroBlica" načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić.



Ocenjujući proteklu godinu, Mićić je izrazio nezadovoljstvo tempom realizacije pojedinih projekata.

- Jedan od njih je izgradnja kanalizacije. Ispunili smo sve uslove za dobijanje kredita, ali ovaj naš ugovor sa Evropskom bankom još nije ratifikovan u Parlamentarnoj skupštini BiH. S obzirom na to da građevinska sezona tek dolazi, očekujemo da to do proleća bude učinjeno i da krenemo sa izgradnjom kanalizacione mreže - kaže Mićić.

On podseća na to da je u prošloj godini ipak dosta projekata realizovano.

- Završili smo 17 kilometara severnog vodovodnog prstena, izgradili glavni fekalni kolektor vredan 3,5 miliona maraka koji je bio preduslov za nastavak izgradnje kanalizacije, asfaltirali više od 25 kilometara puteva. Ulagali smo u izgradnju Centra za visoko obrazovanje, gradnju i adaptaciju osnovnih i srednjih škola. Značajna sredstva dali smo i za uređenje domova kulture i izgradnju sportskih objekata - rekao je Mićić podsećajući na to da je budžet ove opštine za 2005. godinu bio oko 25 miliona, za 2006. godinu 31 milion, a 2007. godine 37 miliona bez kredita.

Mićić dodaje da bi sa već odobrenim kreditom i kreditom na koji se čeka saglasnost Vlade RS, budžet opštine Bijeljina u 2008. godini trebalo da dostigne iznos od 62 miliona maraka.

- Najveći deo ovih sredstava biće iskorišćen za realizaciju brojnih kapitalnih projekata kao što su završetak Centra za visoko obrazovanje, izgradnju osnovnih škola u Koviljušama i Račanskoj, završetak druge i treće faze zaobilaznice, izgradnju kanalizacije, nove bolnice i uređenje kompletne infrastrukture - naglasio je Mićić.

Opštinska uprava Bijeljina posvetiće mnogo pažnje i ekonomskom statusu svojih građana.

- Opšte uslove života na ovom području možemo poboljšati dovođenjem stranih investitora u ovaj grad. Do pre dve godine nije bilo stranog kapitala na ovom području. Sada imamo zainteresovane predstavnike pet evropskih država, među njima su Nemačka, Austrija, Holandija, za ulaganja na ove prostore. Dobili smo kredit Evropske i Svetske banke. Samo svežim kapitalom možemo otvarati nove privredne kapacitete i otvarati nova radna mesta i na tome ćemo intenzivno raditi - rekao je Mićić.

Prema njegovim rečima, trend povećanja broja korisnika socijalne zaštite je evidentan, te će briga o starim licima kao i socijalno ugroženim osobama biti i ove godine prioritet opštinske uprave Bijeljine. Posebna pažnja biće posvećena unapređenju poljoprivrede.

- Formirali smo Agrarni fond u koji će biti izdvajano šest odsto od opštinskog budžeta. Opština će pokušati i da omogući poljoprivrednicima beskamatne kredite. Za poljoprivrednike u Semberiji od ogromnog značaja bilo bi i pokretanje „Save" i Šećerane i nastojaćemo da u saradnji sa Vladom i resornim ministarstvom za ove strateške privredne objekte pronađemo najbolje rešenje - kaže Mićić i dodaje da će sa asfaltiranjem puteva, elektrifikacijom i poboljšanjem opštih uslova života svih građana biti i ubuduće nastavljeno.

Načelnik Bijeljine je, uz praznične čestitke građanima Semberije, izrazio očekivanje da će planirani kapitalni infrastrukturni projekti biti uspešno završeni u 2008. godini.

- Bijeljina i Semberija su otvoreni prema svima i preduzećemo sve da to i ostanu. Sve što opštinska uprava bude radila, činiće za dobrobit svih stanovnika ovog područja - obećao je bijeljinski načelnik Mićo Mićić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.