Vrhunsko arheološko otkriće: Pronađena kamena ploča sa neočekivanim značenjem VIDEO

Izvor: B92, 19.Apr.2023, 08:02

Vrhunsko arheološko otkriće: Pronađena kamena ploča sa neočekivanim značenjem VIDEO

Na arheološkom nalazištu u Meksiku je prošle nedelje otkrivena drevna kamena ploča na kojoj su Maje verovatno beležile rezultate takmičenja u igri s loptom. Ploča je pronađena na lokalitetu Maja Čičen Ica.

Arheolozi navode da se radi o okruglom kamenu prečnika nešto više od 32 centimetra i teškom 40 kilograma. Meksički Nacionalni institut za antropologiju i istoriju objavio je na Tviteru kako ploča datira između 800. i 900. godine i da se verovatno radi o natpisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojim se beležio rezultat takmičenja.

"Na ovom nalazištu Maja retkost je pronaći hijeroglifski zapis, a kamoli potpuni tekst", rekao je arheolog Francisko Perez, a prenosi Business Insider. Na sredini ploči se vide dve figure, a spoljašnji rub okružuju hijeroglifi. Jedna figura nosi pokrivalo za glavu od perja, a druga (verovatno protivnik) takozvani zmijski turban kojeg su obično nosile visokorangirane osobe.

Stručnjaci za ikonografiju su kazali da te dve figure predstavljaju muškarce koji se takmiče u igri s loptom "pelota" - timskoj igri koja se igra s teškom gumenom loptom. Naime, Maje su znale da se takmiče s loptom u sklopu tradicionalne prakse za koju se smatra da je imala i ritualno značenje. Arheolozi sada rade na detaljnoj analizi ploče te je pripremaju za konzervaciju, prenosi index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.