Vračar o maču iz kamena: Priča o banjalučkom Ekskaliburu tek počinje

Izvor: B92, 28.Okt.2019, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vračar o maču iz kamena: "Priča o banjalučkom Ekskaliburu tek počinje"

Mač iz 14. veka, koji je izvučen iz kamena u reci Vrbas u Banjaluci, očišćen je i konzervisan, a posle detaljnijeg proučavanja njegovog porekla biće u stalnoj postavci Muzeja Republike Srpske.

Muzejski savetnik Janko Vračar rekao je da su dosadašnji pregledi pokazali da potiče iz 14. veka i da mu nedostaje vrh, te da će fokus biti na njegovim tipološkim oblicima.

"Priča o banjalučkom Ekskaliburu tek je na početku. Pokušaćemo da otkrijemo gde je iskovan, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da preciznije odredimo kada je korišćen, da ga dovedemo u vezu sa određenim ličnostima i događajima na prostoru kanjona Vrbas tokom 14. i 15. veka", naveo je Vračar, koji je i istoričar.

On je podsetio da je mač pronađen u Vrbasu 17. oktobra, u blizini sela Rekavice, u neposrednoj blizini srednjovekovnog utvrđenja Zvečaj, gde su 1463. godine prilikom osmanskog osvajanja vođene žestoke bitke.

Prema njegovim rečima, rendgenska analiza nije pokazala nikakve oznake na maču, pa se ne zna gde je iskovan.

"Na većini mačeva postoji simbol kovnice, obično u obliku vuka, rašljastog krsta ili Andrijinog krsta", naveo je Vračar, prenosi RTRS pozivajući se na Srnu.

Mač u kamenu: Izvučen "ekskalibur" iz Vrbasa VIDEO

On je istakao da je mač očuvan jer nije bio u kontaktu sa vazduhom, te je bio prekriven naslagama sedre, što ga je zaštitilo od propadanja.

"Vrbas je dosta brz i mutan na lokaciji gđe je pronađen mač, pa ga nije bilo lako ni videti, na dubini od četiri metra", rekao je Vračar.

On je napomenuo da nije tako retko da mač bude pronađen u vodi, navodeći da samo u Evropi u rekama ili jezerima bude pronađeno 70 odsto mačeva.

"Ovo je četvrti mač pronađen u reci tokom moje karijere. Jedan primerak je pronađen 2012. godine u Uni u Kozarskoj Dubici, nakon toga u Savi kod sela Kobaš, blizu Srpca. Nedavno su nas kontaktirali iz Sanskog Mosta, gđe je u reci pronađen mač iz identičnog perioda kao i ovaj iz Vrbasa", rekao je Vračar.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.