Vodič za trendsetere: Najveći šoping centri u Evropi

Izvor: BKTV News, 21.Jul.2017, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodič za trendsetere: Najveći šoping centri u Evropi

Iako se danas u Evropi ne nalaze najveći tržni centri na svetu, Evropa je već vekovima kolevka mode i dobrog oblačenja. U njoj su se i pojavili prvi tržni centri. Evropa se, dakle, ne može pohvaliti grandioznim tržnim centrima kao što to može Azija ili SAD, ali to ne znači da nema velike i velelepne tržne centre, koji sadrže obilje kvalitetnih ponuda.

Pozabavićemo se najvećim evropskim tržnim centrima koje bi trebalo obići ukoliko se ikada zadesite u ovim državama >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i gradovima. U tom slučaju, treba da se dobro pripremite za šoping po ovim tržnim centrima – treba prepešačiti čitav kompleks i zaviriti u mnogobrojne radnje.

Ovaj tržni centar nalazi na 14 kilometara od centra Moskve, tačnije, u gradu Kotelniki. Njegova površina iznosi 303.000 m2, a površina maloprodajnog prostora je 280.000 m2, stoga predstavlja najveći tržni centar u Rusiji. Građevina je podeljena na dva dela koja su povezana mostom za pešake. Tržni centar je u vlasništvu švedske kompanije IKEA, pored čije se radnje u tržnom centru nalazi još preko 330 drugih maloprodajnih radnji.

Ove mnogobrojne radnje u Mega Belaji Dači čine mnogobrojni butici, prodavnice obuće, zabavni centar „Ludi park” i „Dečji svet”, restorani, jedan hipermarket, prodavnice kućnih i elekričnih aparata, radnje opremljene sportskom opremom. Pored toga, u ovom tržnom centru se nalazi prostor za tzv. kosmičko kuglanje i bilijar, kao i bioskop sa 15 bioskopskih sala.

Prilično specifičan tržni centar Puerto Venecija smešten je u Siragosi u Španiji. Njegova površina iznosi 206.000 metara kvadratnih, a godišnje ga poseti oko 19 miliona ljudi. Razlog velike posete je sasvim sigurno raznovrsna ponuda koju ovaj tržni centar nudi. Puerto Venecija čini oko 150 radnji gde pored velikog izbora butika i radnji za opremu kuće, posetioci imaju priliku da posete klizalište na otvorenom, veliki broj kafića i restorana, dečji zabavni park, kao i penjalački klub sa veštačkim stenama na otvorenom i zatvorenom.

Ono po čemu je Puerto Venecija još prepoznatljiv jeste veliko i impresivno jezero sa površinom od 7.500 kvadratnih metara koje se nalazi odmah pored tržnog centra. Pogled na jezero i raznovrsna ponuda će vam zasigurno pružiti poseban užitak.

Tržni centar Čevahir je otvoren u oktobru 2005. godine. Zauzima površinu od 420.000 m2, što ga čini najvećim tržnim centrum u Evropi, dok po veličini u svetu zauzima šesto mesto. Istanbul Čevahir smešten je u Šišliju, delu Istanbula. Ima šest spratova, 343 radnji, 34 restorana brze hrane i 14 ekskluzivnih restorana.

Ponuda tržnog centra sadrži i 12 bioskopskih sala, bioskop za decu, privatni salu, kuglanu, kao i manji rolerkoster. Čevahir na svom staklenom krovu ima drugi najveći sat u svetu, a brojke na ovom satu imaju dužinu od čak tri metra. Pri boravku u Istanbulu ovaj tržni centar morate posetiti.

Tržni centar Trafford nalazi se u širem Mančesteru u Engleskoj. Predstavlja najveći tržni centar u Velikoj Britaniji sa površinom od 185.000 metara kvadratnih. Ono što je upečatljivo u Trafford Centru jeste njegov enterijer u kome preovladavaju nijanse zlatne, roze i karamel boje. Čitav tržni centar odiše dobrim i bogatim stilom, a posebna pažnja je pridata lepim detaljima koji taj stil upotpunjavaju.

Trafford Center ima oko 280 radnji u svom sastavu. Pored klasične ponude u vidu butika, radnji za obuću i za opremanje doma, tu se nalazi i Lego Land, teren za mini golf, kuglana, fudbal na zatvorenom, kao i centar za skajdajving. Poseban užitak pruža deo centra sa orijentalnom hranom, koji je izgrađen u formi parnog broda. Još jedna zanimljivost je da se u ovom tržnom centru nalazi najveći luster na svetu.

Ovaj tržni centar nalazi se u Sofiji. Sa površinom od 80.000 metara kvadratnih predstavlja najveći tržni centar u Bugarskoj, kao i na Balkanskom poluostrvu. Enterijer tržnog centra, koji čine preko 330 radnji je podeljen na četiri dela – bulevar, kanjon, terasa i bašta. Svaki deo ima svoj poseban stil i tematiku.

Vodopadi, jezero sa mostom i stazice sa drvećem zaista daju utisak posetiocima kao da se nalaze u raju. Takođe, tržni centar u ponudi ima i 14 bioskopskih sala, klizalište, četiri restorana, teniske terene, fitnes i spa centar.

U Srbiji je nedavno počela izgradnja šoping centra koji će po veličini i modernosti moći da parira Paradise centru. U pitanju je BIG FASHION Vidikovac u Beogradu, koji će imati svečano otvaranje na proleće 2019. godine. Sa površinom od 70.000 metara kvadratnih BIG FASHION Vidikovac će predstavljati najveći tržni centar u Srbiji, kao i jedan od najvećih tržnih centara na Balkanskom poluostrvu.

Ovo je još jedan od najvećih tržnih centara u Evropi koji se nalazi u blizini Moskve. Površina MEGA tržnog centra iznosi 210.618 kvadratnih metara. Ovo je još jedan od lanaca tržnih centara koje je otvorila IKEA. MEGA centar čine preko 250 maloprodajnih radnji, od kojih su najveće IKEA, hipermarket i uradi sam prodavnica alata.

MEGA šoping centrar je izgrađen baš tako da zadovolji potrebe svih članova porodice, od najmlađih do najstarijih. Deca će zabavu naći u dečjim zabavnim parkovima i prodavnicama igračaka ili dečijem bioskopu, dok roditelji, bake i deke mogu da se posvete šopingu po mnogobrojnim radnjama ili da se opuste u spa centru. Važna stavka je da je MEGA tržni centar nagrađivan za inovativnost i komfor, što znači da svakako zaslužuje da ga posetite.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.