Vlasnica traži pet puta više: Šta će biti s kućom Adolfa Hitlera?

Izvor: B92, 28.Dec.2018, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasnica traži pet puta više: Šta će biti s kućom Adolfa Hitlera?

Spor oko rodne kuće Adolfa Hitlera u austrijskom gradiću Braunau na Inu se nastavalja, pošto je ranija vlasnica podnela žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu na eksproprijaciju.

Republika Austrija, u cilju sprečavanja da ovo zdanje bude mesto okupljanja neonacista, donela je odluku da oduzme zdanje od vlasnice, koja se protivila prodaji.

Za oduzimanje država joj je platila odštetu u visini od 310.000 evra. Gerlinde P. sada namerava da traži više para, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i to pet puta više, preko suda.

"Isplaćena odšteta je premala za dvospratnu kuću, garaže i parking. Ministarstvo unutrašnjih poslova je samo vrednost parkinga prenisko procenilo. Samo parking je vredan 840.000 evra, a ne 110.000 evra, koliko je procenila država", ukazao je advokat Gerhard Lebič.

On je naveo da je već i sudski procenitelj ukazao da je odšteta bila prenisko procenjena.

Sama nekretnina je vredna izmedju 800.000 i 1,5 miliona evra, naglasio je advokat. Takođe je nejasno šta će se desiti sa zdanjem, koje je od 2011. potpuno prazno.

Pre eksproprijacije je država plaćala petocifrene kirije za iznajmljivanje zdanja u kojem je Hitler rođen, samo kako bi sprečilo da od njega bude napravljeno mesto za veličanje nacizma.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije je saopštilo da namerava kuću, koje je pod zaštitom države, najpre renovira, a potom verovatno dati na korišćenje socijalnim ustanovama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.