Vitamin A štiti bebe od smrti

Izvor: B92, 08.Sep.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vitamin A štiti bebe od smrti

Kada se rode, bebe imaju rezervu vitamina A koja je im je dovoljna za kratko vreme dok ne počnu da sisaju, ali ukoliko je majka neuhranjena, njeno mleko ne sadrži dovoljno vitamina A i beba se bori da preživi.

To je situacija u mnogim zemljama u razvoju gde je nivo smrtnosti novorođenčadi posebno visok.

Najnovija studija pokazala je da, ukoliko se bebama odmah nakon rođenja da vitamin A, on može značajno da umanji verovatnoću smrtnosti.

Istraživači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Škole za javno zdravlje Univerziteta "Džons Hopkins" u Baltimoru ustanovili su da jedna jedina doza vitamina A može da poboljša šanse za preživljavanja beba.

Autor studije Rolf Klem kaže da je tokom istraživanja ustanovljeno da rizik od smrti tokom šest meseci može da se smanji za 15 odsto što bi, na primer, u Bangladešu značilo oko 20 hiljada sprečenih smrtnih slučajeva novorođenčadi godišnje.

Klem procenjuje da bi, da je vitamin A bio distribuiran svim bebama u Južnoj Aziji, oko pola miliona beba moglo da preživi.

Studija Univerziteta "Džons Hopkins" potkrepljuje dobrobiti primene vitamina A u toku prvih sedam sati po rođenju i u toku su planovi da se vitamin A obezbedi za sve novorođene bebe u Nepalu i Bangladešu.

Doktor Klem kaže da uzimanje redovnih doza vitamina A nije realno zato što se većina beba u siromašnim zemljama rađa kod kuće.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vitamin A spasava život

Izvor: RTS, 08.Sep.2008

Kada se rode, bebe imaju rezervu vitamina A koja je im je dovoljna za kratak period dok ne počnu da sisaju. Međutim, ukoliko je majka neuhranjena njeno mleko ne sadrži dovoljno vitamina A, pa se bebin organizam bori da preživi. .Veoma jednostavnom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.