Virus odgovoran za gojaznost

Izvor: B92, 30.Jan.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virus "odgovoran" za gojaznost

Američki istraživači su otkrili da adenovirus, veoma zarazni virus koji se prenosi kašljem i prljavim rukama, može da napadne tkivo i utiče na porast broja masnih ćelija.

Naučnici iz Centra za biomedicinska istraživanja u Peningtonu, u Luizijani, ustanovili su da su se pilići i miševi zaraženi adenovirusom brže gojili nego oni koji nisu bili zaraženi, mada su dobijali istu količinu hrane.

Što se tiče ljudi, istraživanje je pokazalo da je trećina gojaznih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odraslih osoba nosilac tog virusa, za razliku od samo 11 odsto njih koji to nisu.

Virus se u organizmu širi preko jetre, bubrega, mozga, masnog tkiva. U njemu se umnožava i podstiče porast broja novih masnih ćelija, ističu stručnjaci istraživačkog centra u Peningtonu.

Infekcija može da nastavi da se širi u organizmu i tri meseca posle ozdravljenja.

Vakcina protiv tog tipa infektivne gojaznosti mogla bi da bude dostupna za pet do deset godina, prenele su agencije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.