Virgin Galactic ponovo šalje turiste u svemir, cena karte 450.000 dolara

Izvor: B92, 31.Avg.2023, 21:33

"Virgin Galactic" ponovo šalje turiste u svemir, cena karte 450.000 dolara

Kompanija Virdžin Galactic priprema se za svoju sledeću ekspediciju komercijalnog svemirskog turizma koja je zakazana za 8. septembar

Reč je o letu u svemir pod nazivom Galaktik 03, koji zapravo predstavlja ukupno osmu misiju Virgina i treći komercijalni let u svemir. Posada će otputovati u suborbitalni svemir nakon poletanja iz svemirske luke Amerika u Novom Meksiku.

Ovo je još jedan važan korak napred u ambicijama Virdžin grupe osnivača Sir Ričarda Bransona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da svemirske letove učini pristupačnijim, međutim, u doglednoj budućnosti samo će veoma bogati moći da uživaju u njima s obzirom na visoke cene karata.

Virdžin Galaktik nije objavio imena putnika, ali je poznato da oni dugo čekaju da odlete u svemir. Džon Gudvin, putnik na prethodnom letu, čekao je poziv više od deset godina. Prvi komercijalni let Virdžina u svemir poslužio je kao trenažna misija za italijanske svemirske snage, dok su dva putnika misije Galaktik 02 osvojila karte u nagradnoj igri.

Gudvin je tako bio prvi putnik koji je platio kartu, a misija Galaktik 03 biće prva posada čiji su članovi svi platili karte za let u svemir.

Virdžin je saopštio da su upravo ovi putnici svojim sredstvima omogućili da „ostvarenje sna” da komercijalni letovi u svemir postanu stvarnost. Neki od njih su karte kupili još 2005. godine.

Putnici će leteti u svemir u društvu Kolina Beneta, jednog od instruktora astronauta Virdžina. Piloti svemirskog aviona VSS Uniti biće Nikola Pecile i Majkl Masuči.

Virdžin namerava da svakog meseca vrši komercijalne letove u svemir. Prvi je urađen 10. avgusta, dok je drugi zakazan za 8. septembar. Putnici će iskusiti bestežinsko stanje nekoliko minuta pre nego što VSS Uniti sleti na pistu. Ovaj svemirski avion avion VMS Eve nosi do visine od 15.000 metara, koji ga zatim ispušta. Nakon toga se aktivira raketni motor aviona VSS Uniti, koji nastavlja let pilota i putnika do ivice svemira. Celokupno iskustvo traje oko sat vremena, uključujući poletanje sa piste, ceo let i sletanje.

Virgin prodaje karte za 450.000 dolara

Blue Origin, u vlasništvu milijardera Džefa Bezosa, šalje turiste u suborbitalni svemir koristeći vertikalno lansirno vozilo Nev Šepard. Međutim, raketa je prizemljena zbog anomalije koja se dogodila tokom naučne misije bez posade prošle godine.

Generalni direktor kompanije Blue Origin Bob Smit rekao je da će Nev Šepard leteti na ivicu svemira za nekoliko nedelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.