Veštačka inteligencija u zdravstvu: Google Al će moći da predviđa smrt ljudi!

Izvor: BKTV News, 20.Jun.2018, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veštačka inteligencija u zdravstvu: Google Al će moći da predviđa smrt ljudi!

Ubacivanje elektronskih zdravstvenih podataka u modele mašinskog učenja može značajno da poboljša preciznost predviđanja ishoda, navodi se u novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Na osnovu eksperimenta u kome su korišćeni podaci iz dve bolnica u Sjedinjenim Američkim Državama, istraživači su uspeli da pokažu kako se pomoću algoritama mogu predvideti dužina ostanka pacijenta u bolnici, vreme kada će biti otpušten, ali i vreme kada će pacijent umreti. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<

Neuronska mreža, opisana u studiji, za predviđanje koristi ogromne količine podataka koje potiču iz medicinske istorije pacijenta, kao i ključnih parametara vezanih za njegovo zdravstveno stanje.

Sistem, pritom, može da obradi čak i rukom pisane tekstove, komentare i belješke sa starih kartona...

FOTO: Pxhere/Ilustracija

Algoritam slaže važne prethodne događaje iz medicinske istorije u vremenski sled događaja, što omogućava modelu mašinskog učenja da predviđa buduće ishode, među kojima je i vreme smrti, piše Futurism.

Postavlja se pitanje, kakva bi korist mogla da bude od ovoga?

Bolnice bi mogle da pronađu nove načine određivanja prioriteta kod nege pacijenata, bolje prilagođavaju terapije i otkrju hitne slučajeve ranije nego dosada. Računar bi tako mogao da rastereti zdravstvene radnike u preuzme veliki deo obrade podataka na sebe.

Veštačka inteligencija je već našla više načina primene u zdravstvu.

Nekoliko nedavno razvijenih algoritama moglo je da dijagnostifikuje rak pluća i bolest srca preciznije od ljudi lekara. Korišćena je i kod određivanja rizika od razvoja jedne od najčešćih bolesti oka, prenosi Tportal.

S druge strane, preusmeravanje ogromne količine osetljivih ličnih podataka u jedan prediktivni model u vlasništvu jedne od najvećih privatnih korporacija na svetu ne zvuči baš kao najprivlačnije rešenje.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Google AI će moći da predviđa smrt ljudi

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jun.2018, 06:31

Ubacivanje elektronskih zdravstvenih podataka u modele mašinskog učenja može značajno da poboljša preciznost predviđanja ishoda, navodi se u novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature...Na osnovu eksperimenta u kome su korišćeni podaci iz dve bolnice u Sjedinjenim Američkim Državama, istraživači...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.