Venera zbunila naučnike

Izvor: B92, 16.Feb.2012, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venera zbunila naučnike

Satelit Evropske svemirske agencije Venus Express otkrio je usporavanje rotacije planete Venere. Korišćenjem infracrvenih senzora ustanovljeno je kako je dan na Veneri u poslednjih 16 godina postao za 6,5 minuta duži. Naučnici su potpuno zbunjeni ovim otkrićem za koje još nemaju objašnjenje, javlja ESA .

Prva precizna merenja Venere napravili su sateliti Magellan i Venera koji su radarom istražili površinu ove još uvek misteriozne planete. U četiri godine Magellanove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << misije istraživači su ustanovili kako Venerin dan traje nešto duže od 243 Zemljina dana.

Upoređivanjem tih podataka i novih, koje je poslao Venus Express, ustanovljeno je kako se rotacija Venere drastično usporila u jako kratkom periodu.

Naučnici su prvobitno pomislili kako je reč o grešci na senzoru, ali dalja ispitivanja su pokazala kako su instrumenti potpuno ispravni.

Teorije o uzroku ove pojave se množe, ali konkretnog odgovora još nema.

Naučnik Ozgur Karatekin sa Kraljevske opservatorije u Belgiji predložio je teoriju o kratkotrajnim varijacijama Venerine orbite. U dužem periodu, uverava Karatekin, brzina rotacije planete oko svoje ose bi trebalo da se ujednači.

Ali to je samo jedna od teorija, pa tako noviji modeli Venerine atmosfere pokazuju kako bi ta planeta mogla da ima decenijama duge vremenske cikluse koji bi takođe mogli da imaju uticaj na rotaciju planete.

Raspravlja se i o Zemljinom uticaju na nagib Venere kada ih orbita oko Sunca dovede u blizinu. Rotacija Venere, osim zanimljive zagonetke predstavlja i praktičan problem, pošto 'kriva' rotacija te planete može ozbiljno poremetiti sletanje istraživačkih sondi na njenu površinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.