Venera je, ne tako davno, bila pogodna za život

Izvor: B92, 09.Avg.2016, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venera je, ne tako davno, bila pogodna za život

Ona ima toksične oblake i atmosferski pritisak koji bi mogao da slomi kosti nekom ko bi se našao na njenom tlu, ali Venera je pre 700 miliona godina možda izgledala sasvim drugačije.

Naučnici NASA kažu da je nama najbliža planeta nekada imala prosečnu temperaturu od 52 stepena Celzijusa i okeane duboke i do 500 metara, pre nego što je potpuno izmenile vulkanske erupcije.

Drugim rečima, na Veneri su dugo postojali uslovi za život.

“Treba nam više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podataka, pre nego što damo još procena, ali se može reći da bi svet sličan Veneri koji kruži oko zvezde slične našem Suncu sa sporijom rotacijom, bio sasvim pristojno mesto za život, naročito u njegovim okeanima”, kaže vođa studije Majkl Vej.

“Na takvoj planeti imate temperature slične onima na Zemlji. To je izuzetno”.

Istraživači se nadaju da će možda naći tragove vodene erozije u blizini Venerinog ekvatora, što bi im ukazalo da su na pravom putu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.