Venčanje u stilu Zone Zamfirove (FOTO)

Izvor: B92, 29.Dec.2014, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venčanje u stilu Zone Zamfirove (FOTO)

Piroćanac Srđan Tošić venčao se sa Ivanijčankom Slavicom Pavlović po starim običajima u narodnoj nošnji koja se nosila u pirotskoj varoši u 19. veku.

Ovaj zaljubljeni par je tako tokom fotografisanja u Muzeju Ponišavlja nakratko oživeo scene iz filma “Zona Zamfirova” i mnogih drugih filmskih ostvarenja koja su se snimala u ovom jedinstvenom ambijentu.

Kako je Tanjugu kazao mladoženja Tošić, sa Slavicom se upoznao na Staroj planini, s obzirom na to da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su oboje strastveni planinari.

"Upoznali smo se pre par godina na jednom planinarenju kada su na Staroj planini boravili planinari iz Ivanjice”, kaže Tošić.

“Zbog toga, kako bi se simbolično odužili planini koja nas je spojila, planiramo da na proleće upravo na Staroj planini, u nekom od mnogobrojnih manastira, obavimo i crkveno venčanje”, otkriva on i dodaje da je na ideju da se venčaju u staroj narodnoj nošnji došla supruga Slavica.

Ivanjičanka Slavica Pavlović, sada već Tošić, kaže da je oduševljena Starom planinom, ali i Pirotom.

"Ljudi su ovde predivni, za kratko vreme stekla sam puno prijatelja i zaista sam presrećna", kaže Slavica.

U ambijentu Muzeja Ponišavlja, koji se nalazi u kući Malog Riste, jednom od najbolje očuvanih primera arhitekture s kraja 18. i početka 19. veka, snimani su brojni filmovi.

Jedan od najpoznatijih je svakako “Zona Zamfirova” Zdravka Šotre, rađen prema istoimenom romanu Stevana Sremca. Tu je snimana i "Ivkova slava", kao i mnoga druga značajna ostvarenja domaće kinematografije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.