Vatikanski list pohvalio Simpsonove

Izvor: B92, 23.Dec.2009, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatikanski list pohvalio Simpsonove

Vatikanski dnevnik Oservatore romano (Osservatore) pohvalio je američku crtanu seriju "Simpsonovi" koja ove godine obeležava 20 godina postojanja.

List je ocenio zanimljivim filozofska razmišljanja junaka serije, njihove povremeno oštre opaske i često nemilosrdne kritike na račun religije.

Bez glave porodice Homera Simpsona i drugih junaka žute boje, "mnogi danas ne bi mogli da se nasmeju", piše u tekstu pod naslovom "Aristotelove vrline i Homerova krofna". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Tvorci "Simpsonovih", najdugovečnije američke crtane serije, uspeli su da privuku stariju publiku i zainteresuju je za crtane filmove, dodaje list.

Šou je zasnovan na "realističnom i inteligentnom pisanju", ali ga ipak treba kritikovati zbog "preterano sirovog jezika i nasilja u nekim epizodama kao i zbog pojedinih ekstremnih izbora scenarista".

Religija - od monotonih propovedi sveštenika Lavdžoja (Lovejoy) do Homerovih razgovora sa bogom - toliko se često pominje u seriji da bi možda čak bilo moguće izmisliti "simpsonovsku teologiju".

Prema oceni lista, Homerova verska zbunjenost i neznanje su "ogledalo ravnodušnosti i potrebe savremenog čoveka za verom".

Oservatore romano je komentarisao i epizodu u kojoj Homer plačnim glasom poziva na božju pomoć rečima: "Obično nisam vernik, ali ako si tamo gore, spasi me, Supermene!".

"Homer nalazi poslednje utočište u bogu, čak iako ga ponekad naziva zapanjujućim imenima", piše list. "Ali to su samo male greške, ipak se njih dvojica dobro poznaju."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.