VICE: Proveo sam dan sa migrantima

Izvor: B92, 17.Maj.2015, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VICE: Proveo sam dan sa migrantima

Kada sam se pre neki dan vraćao sa savskog keja, prošao sam pored zgrade Beograda na vodi iz koje je, pored svog njenog sjaja i raskoši, kunem vam se, izbijao miris Armani parfema dok su iz nje izlazili biznismeni u skupim odelima,mahom iz Azije.

Parfem se osećao sve do parkića kod dolaznih perona beogradske autobuske stanice udaljenog svega nekoliko metara. Park je poslednjih par meseci poprimio miris bega, umora, pešačenja, lutanja i mokraće. To mesto postalo je neformalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kolektivni centar za iseljenike iz Azije i Afrike, na putu do Zapadne Evrope, koji pristižu i odlaze odatle svakog dana.

I dok Evropska Unija i dalje pokušava da se snađe u situaciji sve većeg priliva migranata iz ovih delova sveta, Srbija je postala jedna od njihovih glavnih raksrsnica, usputnih stanica, a Beograd ključna tačka daljeg napredovanja ka Evropi. I u Srbiji se o njima sve više priča, jer gotovo da ne prođe dan da se u malim pograničnim mestima ne pojavi grupa od nekoliko desetina izbeglica koje potom stižu u glavni grad. Ali više se priča među narodom nego u institucijama. Jedni ih sažaljevaju i donose im pomoć, drugi likuju, a oni "prodajemo-vodu-skuplje-za-vreme-poplava" gledaju da na njima zarade.

Odlučio sam da provedem jedan dan u "centru" kod autobuske stanice, da malo bolje upoznam neke od tih ljudi, čujem njihovu priču i zagrebem ispod površine.

U park stižem oko podneva. Kao i svakog dana, grupe sa velikim torbama, vrećama za spavanje i balonima vode, raspoređene su po svim hladovinama u parku. Još nema mnogo ljudi, ali očigledno je da pristižu.

Ostatak teksta pročitajte na Vice.com/rs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.