Uspešno sproveden bežični prenos solarne energije iz svemira

Izvor: B92, 16.Avg.2023, 08:10

Uspešno sproveden bežični prenos solarne energije iz svemira

Kada se široj publici spomene Univerzitet Kaltek, prva asocijacija je na genijalne nalaze iz Teorije velikog praska koji se u Pasadeni suočavaju sa izazovima nauke i svakodnevnog života.

Naravno, ovo je pravi, ozbiljan i veoma uspešan univerzitet. Na primer, nedavno su bili prvi koji su uspešno sproveli bežični prenos energije kroz svemir i njen 'povratak' na Zemlju.

Reč je o letelici "Space Solar Power Demonstrator" (SSPD-1), prototipu koji je još u januaru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lansiran u orbitu, a sada je ostvario ono o čemu je, između ostalih, sanjao i Nikola Tesla. Projekat se zasniva na korišćenju solarne energije iz svemira kao dovoljnog i pouzdanog izvora energije bez zemaljske infrastrukture za prenos ove energije. Naučnici sa Caltech-a su konačno uspeli i 'isporučili' energiju na površinu naše planete.

SSPD-1 kao svoju glavnu komponentu sadrži MAPLE, uređaj koji se sastoji od velikog broja predajnika uz pomoć kojih se energija usmerava na željenu lokaciju. Da bi SSPD bio održiv, predajnici će morati da budu dovoljno lagani da minimiziraju gorivo potrebno za lansiranje svemirske letelice u svemir. Takođe, trebalo bi da budu fleksibilni kako bi raketa mogla da ih transportuje upakovane, a naravno i troškove njihove proizvodnje svesti na profitabilan nivo. Tehnologija koju je razvio tim Caltech-a predvođen profesorom Alijem Hadžimirijem je prvi korak ka tom cilju.

"Kroz eksperimente koje smo do sada sprovodili, potvrdili smo da MAPLE može uspešno da prenosi energiju do prijemnika u svemiru, a zatim smo uspeli da tu energiju usmerimo ka Zemlji i detektovali snop koji je ovde poslat u Kalteh. Naravno, testirali smo sve na Zemlji, ali sada znamo da uređaj može da preživi put u svemir i da tamo bude operativan", najavio je Hadžimiri.

"Koliko znamo, niko još nije uspeo da bežično prenese energiju u svemir, čak ni sa mnogo skupljim uređajima. Prvi smo to uradili sa lakim strukturama", rekao je Hadžimiri.

Energiju koju emituje MAPLE detektovao je prijemnik na krovu jedne od laboratorija u kampusu Caltech-a u Pasadeni. Primljeni signal se pojavio u očekivano vreme i sa očekivanom frekvencijom.

Ali pored toga, sama letelica je važan rezultat ovog eksperimenta. Lansiran 3. januara, još uvek je u svemiru, još uvek radi, tako da je ceo projekat pružio dodatne korisne podatke. Hadžimirijev tim sada procenjuje ponašanje svakog pojedinačnog elementa u sistemu. U narednih nekoliko meseci ekipa će pokušati da otkrije sve nepravilnosti i njihove uzroke. Stvaranje novih generacija sistema zasniva se na budućim sličnim eksperimentima.

Krajnji rezultat, kažu optimistički, je obezbeđivanje praktično neograničene sunčeve energije iz svemira, gde je ona stalno dostupna bez obzira na cikluse dan-noć, godišnja doba ili gustinu oblaka. Procenjuje se da se na ovaj način može dobiti osam puta više energije nego što je mogu proizvesti solarni paneli u bilo kojoj tački na Zemlji. Jednom usavršen, SSPP će imati čitavo 'sazvežđe' svemirskih modula koji će sakupljati sunčevu svetlost, pretvarati je u električnu energiju, a zatim je pretvarati u mikrotalasne pećnice koje će se emitovati gde god je potrebna energija. Ovo je posebno važno za delove sveta gde nema pouzdanog snabdevanja energijom.

"Na isti način na koji je internet demokratizovao pristup informacijama, nadamo se da će bežični prenos energije demokratizovati pristup energiji. Na Zemlji neće biti potrebna infrastruktura da prihvati ovu energiju, što znači da možemo da je šaljemo u izolovana područja i područja pogođena ratovima ili prirodnim katastrofama“, kaže Hadžimiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.