Uspeo istorijski let helikoptera na Marsu FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 19.Apr.2021, 14:38

Uspeo istorijski let helikoptera na Marsu FOTO/VIDEO

Nasa je uspela da upravlja minijaturnim helikopterom "Indženuiti" iznad tla Marsa, što je prvi kontrolisani let letelice na drugoj planeti.

Helikopter težak 1,8 kilograma se sporo spustio sa visine od tri metra na površinu planete, leteo 30 sekundi, a onda će se zarotirati pre nego što se lagano spusti na četiri nogare.

Slika, video-zapis, zvuk - a sad i prvi selfi s Marsa

"Indženuiti je izveo svoj prvi let - prvi let aviona sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << motorom na drugoj planeti", napisala je Nasa na svom zvaničnom Tviter profilu.

Nasa je pomerila let zbog problema sa tajmerom koji sprečava helikopter da pređe u režim leta i izvrši test okretanja velikom brzinom.

Helikopter "Indženuiti" lansiran je sa svemirske obale Floride prošle godine u okviru misije Mars 2020.

"Indženuiti" je stigao do Crvene planete zajedno sa Nasinim roverom "Perseverens", koji je sleteo 18. februara u krater Jezero, nakon što je prešao sedmomesečni put.

Stigli smo na Mars - i, šta sad?

Rover je bio u pripravnosti kada se njegov maleni kolega podizao ka nebu.

Ovo je prvi kontrolisani let aviona na drugoj planeti.

Istorijski let ipak odložen

Nasa se nada da će primiti fotografije i video snimke leta sa kamera nameštenih na helikopteru, ali i sa rovera "Perseverens", koji je "parkiran" 76 metara dalje.

"Indženuiti" će napraviti još nekoliko dužih letova narednih nedelja, iako će mu između svakog leta biti potrebno četiri do pet dana pauze, kako bi napunio baterije.

Nasa je inicijalno odložila prvi let minijaturnog helikoptera zbog tehničkih problema.

Svemirska agencija rekla je da je helikopter siguran i da je poslao podatke natrag na Zemlju, naveo je tada "BBC".

Tim je proveravao podatke kako bi našao problem i odredio novi datum poletanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.