Uslovi života na Marsu su slični Zemljinim: Ipak, nećemo tako skoro otići VIDEO

Izvor: B92, 08.Feb.2021, 19:49

Uslovi života na Marsu su slični Zemljinim: Ipak, nećemo tako skoro otići VIDEO

Svet su obišle prve fotografije Marsa koje je načinila kineska sonda Tjanven-1. Za dva dana se očekuje da ona sleti na takozvanu "crvenu planetu". Zahuktava li se trka za svemir?

"Mars je malo detaljnije snimljen nego ranije, a 18. februara tamo stiže i nova letelica, koja se zove 'upornost'. Moramo otkriti da li tamo neki mikroorganizmi postoje", objašnjava za Jutro Prve TV astrofizičarka dr Nataša Stanić, koja predaje u Planetarijumu.

Kako kaže, pronađena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je voda ispod površine, i na osnovu svega snimljenog zna se da je nekada na Marsu bilo više vode. Temperature tamo su od -130 do 30 stepeni Celzijusovih, što znači da je on u "zoni života", kao i Zemlja. Ipak, jedan od veliki problema je atmosfera, pa smatra da ipak do 2030. nećemo odleteti na Mars.

"Još nismo tako blizu sletanja na Mars, jer je tamo 100 puta manji vazdušni pritisak. Ljudsko telo bi, bez skafandera, eksplodiralo. Taakođe, tamo, kada sneži, pada sneg od zaleđenog ugljen-dioksida, a ne od vode", ističe dr Stanić.

Dodaje i da NASA planira da na Zemlju donese oko 35 uzoraka sa Marsa.

"Misija NASA je sedam meseci letela tamo. Specijalne bušilice su pravljene da ne bi slučajno neki mikroorganizmi sa Zemlje tamo dospeli", rekla je.

Pogledajte ceo intervju u video-snimku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.