Uskoro prva zelena salata iz svemira

Izvor: B92, 20.Jun.2014, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro prva zelena salata iz svemira

U svemiru je počela da raste prva zelena salata u okviru programa američke svemirske agencija Nasa koji austronautima omogućava da sami gaje povrće u kosmosu.

Astronauti su počeli da gaje povrće početkom maja u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Mala svemirska bašta se nalazi u kapsuli od 45 centimentara dužine. Astronauti su posadili šest salata rumunske crvene vrste i one sada lepo rastu, navela je Nasa.

Salate rastu pomoću specijalne ljubičaste >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svetlosti i u bašti je podešena temperatura, strujanje vazduha i vlažnost.

Medjutim, astronauti neće moći odmah da jedu salatu, koja prvo treba da bude ispitana da li sadrže patogene elemente. Prvi uspeli plodovi biće najpre zamrznuti i poslati na Zemlju na detaljne analize.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uskoro prva zelena salata iz svemira

Izvor: B92, 20.Jun.2014

U svemiru je počela da raste prva zelena salata u okviru programa američke svemirske agencija Nasa koji austronautima omogućava da sami gaje povrće u kosmosu...Astronauti su počeli da gaje povrće početkom maja u Međunarodnoj svemirskoj stanici...Mala svemirska bašta se nalazi u kapsuli od 45...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.