Uskoro ćemo čuti prve zvuke s Marsa

Izvor: B92, 20.Jul.2016, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro ćemo čuti prve zvuke s Marsa

Zašto nikada nismo snimili zvuk na Marsu? To je ptanje koje nam do sada verovatno nije palo na pamet, a poslednja vest iz NASA govori da će nova misija uključivati dva mikrofona.

NASA će 2020. godine na Mars poslati novi rover koji trenutno nosi nemaštoviti kodni naziv 2020 Mars. Reč je o nasledniku vozila Curiosity koje trenutno vrši operativne naučne zadatke na površini Crvene planete. Takođe, novi rover će na Mars poneti jedan novi instrument.

Rover 2020 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mars će na Crvenu planetu sleteti u februaru 2021. godine sa zadatkom pronalaženja dokaza o nekadašnjim ili trenutnim oblicima života. Povrh toga, on će na Mars sa sobom poneti i mikrofon.

Mikrofoni su već ranije bili poslati na Mars, ali nisu radili. Prvi je poslat u sklopu misije Mars Polar iz 1998. godine, koji je nažalost uništen prilikom pada letelice. Drugi mikrofon je ponela letelica Phoenix 2008. godine, ali nije mogao biti uključen zbog kvara na elektronici.

Rover 2020 Mars će sa na sebi nositi dva mikrofona – prvi će snimati zvuk prilikom ulaska u atmosferu, a drugi će snimati zvuk na površini planete.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.