Izvor: B92, 24.Mar.2010, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usedelica u tridesetim

Iako živimo u modernom vremenu u kojem se sve veći broj žena odlučuje za samostalnost, a ne udaju, društvo takve žene još uvek smatra usedelicama.

Najnovije istraživanje pokazuje da se u pogledu žena nije promenilo mnogo toga od pre nekoliko stotina godina.

Naime, žene u tridesetima koje se nikada nisu udavale i u 21. veku smatraju se usedelicama.

U istraživanju su učestvovale žene u tridesetima koje nikada nisu bile u braku.

Sve su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priznale da su pod velikim društvenim pritiskom i da se od njih očekuje konvencionalno ponašanje, odnosno udaja i stvaranje porodice.

"Neudate žene osećaju se vidljivo i nevidljivo. Vidljivo jer su izložene svakodnevnom komentarisanju zbog, uslovno rečeno, nekonvencionalnog ponašanja. To se posebno uočava na društvenim okupljanjima, poput venčanja i veridbi, kada ih svi ispituju kada će se udati.

Nevidljivo se osećaju jer ih mnogi u društvu doživljavaju manje vrednima zbog toga jer se nisu udale, ali i zato jer društvo ne prepoznaje njihove potrebe koje su nešto drugačije", pojasnio je Leri Ganong (Larry Ganong) sa Univerziteta Misuri.

Zanimljivo je da se žene sa terminom usedelica najteže nose od 25. do 35. godine života.

Nakon 35. prestaju da obraćaju pažnju na komentare okoline i počinju da zaista uživaju u svom samačkom statusu.

Izvor: T-portal

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.