Umro dobitnik Nobelove nagrade za izum lasera

Izvor: B92, 29.Jan.2015, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro dobitnik Nobelove nagrade za izum lasera

Naučnik Čarls Tauns, koji je 1964. godine dobio Nobelovu nagradu za rad na pronalasku lasera, preminuo je u 100. godini, saopštio je univerzitet u Kaliforniji.

"Čarli Tauns je imao ogroman uticaj na fiziku i društvo uopšte", rekao je Stiven Bogs, šef odeljenja za fiziku na univerzitetu Kalifornija na kojem je Tauns bio profesor emeritus.

Tauns i fizičar Artur Leonard Šavlov, inače njegov zet, 1958. su smislili da iskoriste ogledala na krajevima cevi ispunjene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gasom kako bi pojačali svetlost, što je dovelo do izuma lasera.

Tauns je takođe bio pionir o oblasti infracrvene astronomije. Uz pomoć lasera, Tauns i njegove kolege su detektovali prve kompleksne molekule u međuzvezdanom prostoru i prvi izmerili masu crne rupe u centru Mlečnog puta, navodi se na sajtu Univerziteta u Kaliforniji.

On je do prošle godine svakodnevno posećivao univerzitet u Kaliforniji gde je radio ili u svojoj kancelariji ili u laboratoriji za istraživanje svemira.

Nobelovu nagradu 1964. za rad koji je doveo do lasera, podelio je s dva ruska naučnika, Aleksandrom Prohorovim i Nikolaje Basovim, koji su nezavisno došli do sličnih ideja.

Tauns je često isticao značaj vere i 2005. godine je dobio Tepleton nagradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.