Ulov kakav bi svaki gurman poželeo: Tartufi prodati za 75.000€

Izvor: B92, 12.Nov.2017, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ulov" kakav bi svaki gurman poželeo: Tartufi prodati za 75.000€

Nekoliko belih tartufa ukupne težine od oko 850 grama prodato je danas za 75.000 evra na tradicionalnoj aukcijskoj prodaji u Albi, na severu Italije.

Tartufe je putem satelitske veze kupio preduzetnik iz Hongkonga.

"Situacija je malo bolja u poslednje vreme, ali ova godina neće biti obeležena velikom prodajom belih tartufa", rekla je Frans presu Izabela Đanikolo iz italijanskog Centra za studije o tartufima.

Prema njenim rečima, suša je doprinela manjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broju tartufa kao i lošijem kvalitetu.

Cene taturfa na aukcijskim prodajama su daleko veće nego na pijacama gde se cena kreće od oko 6.000 evra za kilogram te retke pečurke.

Beli tartufi, među najosetljivijim i najskupljnim proizvodima na svetu, beru se u pojedinim područjima Italije od oktobra do decembra.

Tartufi su vrlo traženi delikates na božićnoj trpezi bogatih zbog specifičnog ukusa i arome.

Belih tartufa, koji ne mogu biti uzgajani već rastu u šumama, u Italiji ima sve manje proteklih godina, prvenstveno zbog klimatskih promena.

Grad Alba u italijanskoj pokrajini Pijemont svake godine organizuje sajam belih tartufa tokom kojeg je i aukcijska prodaja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ULOV ZLATA VREDAN Nekoliko ovih jestivih grumena prodato za neverovatnih 75.000 EVRA!

Izvor: Blic, 13.Nov.2017, 16:45

Nekoliko belih tartufa ukupne težine od oko 850 grama prodato je u nedelju za vrtoglavu cifru od 75.000 evra na aukcijskoj prodaji u Albi, na severu Italije...Tartufe je preko satelitske veze kupio preduzetnik iz Hongkonga...- Situacija je nešto bolja u poslednje vreme, ali ova godina neće biti obeležena...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.