U svemiru uočena monstruozna baklja: Može li izazvati katastrofu na Zemlji?

Izvor: B92, 04.Maj.2023, 21:18

U svemiru uočena monstruozna baklja: Može li izazvati katastrofu na Zemlji?

Već neko vreme se u medijima piše o tome kako se Sunce približava solarnom maksimumu, odnosno da postaje sve aktivnije sa puno više pega i vatrenih baklji. Na svu sreću, naša zvezda nije tako aktivna kao ona u binarnom sastavu V1355 Orion, koja povremeno izbaci ogromne superbaklje koje su deset puta veće od najvećih baklji ikada zabeleženih na Suncu.

Kada je jaka solarna baklja usmerena prema Zemlji, u najgorem slučaju može naštetiti tehnologiji, izazvati poremećaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u komunikaciji, uticati na električne mreže i oštetiti satelite. Ali, superbaklje mogu izazvati pravu katastrofu; one mogu uticati na evoluciju, mogu izazvati atmosferske poremećaje ili izbrisati sav život na obližnjim planetima.

Astronom Šunom Inoe i njegove kolege sa Univerziteta Kjoto u Japanu pratili su ovaj binarni sastav teleskopima Seimei i Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) kada su i snimili neverovatnu superbaklju. Brzina njene erupcije iznosila je najmanje 990 km/s, a u svemir je izbacila bilione tona materijala.

Naučnici proučavaju baklje na dalekim zvezdama kako bi shvatili na koji način nastaju superbaklje i erupcije. Zvezde u sastavu V1355 Orion spadaju u kategoriju RS CVn. Ove zvezde su obično magnetski aktivne i izbacuju velike superbaklje, piše Universe Today.

Naučnici dele Sunčeve bljeskove u pet klasa, od kojih je svaka 10 puta snažnija od prethodne - A, B, C, M i X. Svaka kategorija ima devet podgrupa; a najsnažniji bljeskovi klase X mogu imati snagu 10-ak puta veću od bljeska X1. U teoriji ne postoji ograničenje koliko velike mogu biti baklje iz klase X, a najsnažnije, zabeležene 2003. godine, klasifikovane su kao X28.

Najjače baklje klase X mogu proizvesti jednaku količinu energije koju ima milijarda hidrogenskih bombi. Ako su usmerene prema Zemlji, mogu oštetiti satelite, komunikacijske sastave ili električne mreže.

Uglavnom, do sada nije zabeleženo da je Sunce proizvelo superbaklju koja bi mogla uništiti sav život na Zemlji. Čak ni najsnažnija geomagnetska oluja iz 1859. godine nije imala veliki uticaj na zdravlje ljudi ili drugih bića.

"Kakve bi to baklje morale da budu da izbrišu sav život na Zemlji? Ne znam odgovor na to pitanje, ali do sada nismo zabeležili ni jedan solarni događaj koji je dovoljno veliki i snažan da utiče na zdravlje ljudi", rekao je Dag Biseker iz američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA).

Otprilike svakih 11 godina Sunčevi magnetski polovi se okreću, severni postaje južni i obrnuto. Ta situacija se podudara sa onim što je poznato kao solarni maksimum, kada Sunce izbacuje najviše baklji i koronalne mase (CME) i ima najviše pega.

Nakon toga dolazi razdoblje smirivanja aktivnosti, a posle opet kreće razdoblje solarnog maksimuma. Sada je naša zvezda u fazi solarnog maksimuma, a kulminacija se očekuje krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.