U našoj galaksiji pronađen objekat koji emituje čudne radio signale

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 08:04

U našoj galaksiji pronađen objekat koji emituje čudne radio signale

Čudan radio signal koji pulsira sa udaljenosti od 15.000 svetlosnih godina mogao bi da ukaže na ranije nepoznatu i veoma neobičnu vrstu zvezde.

Naučnici su primetili da GPM J1839-10 emituje radio talase svaka 22 minuta - što je zapravo veoma dug interval između emisija, barem u poređenju sa drugim izvorima pulsirajućih radio talasa.

Štaviše, kada su stručnjaci detaljno analizirali prethodno praćenje područja, shvatili su da za ovaj spori puls znamo više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 30 godina, ali to jednostavno nije privuklo našu pažnju. Astrofizičarka Nataša Hurli-Voker iz Međunarodnog centra za istraživanje radio-astronomije (ICRAR) u Australiji i njene kolege smatraju da se najverovatnije radi o neobičnom magnetaru koji se izuzetno sporo rotira.

Šta su magnetari?

Neutronske zvezde su kolapsirana jezgra masivnih zvezda koje su dostigle kraj svog životnog veka i izbacile većinu svog materijala u svemir. Preostala jezgra su i dalje masivnija od Sunca (najčešće između 1,38 i 2,1 solarne mase), ali su izuzetno mala, prečnika svega oko 20 kilometara.

Pulsari su neutronske zvezde koje se veoma brzo okreću oko svoje ose i emituju radio emisije sa svojih polova tako da izgleda da njihov signal pulsira (način na koji signal stiže do nas može se uporediti sa svetlošću svetionika). Magnetari su neutronske zvezde sa izuzetno jakim magnetnim poljima.

Ako je to zaista magnetar, to je protiv našeg dosadašnjeg shvatanja. „Ovaj neobičan objekat dovodi u pitanje naše razumevanje neutronskih zvezda i magnetara, nekih od najekzotičnijih i najekstremnijih objekata u univerzumu“, rekla je Hurli-Voker, a prenosi Science Alert.

Signali su bili skriveni u podacima 33 godine

Naučnici su otkrili ovaj "spori" magnetar nakon što su pronašli sličan objekat u Mlečnom putu. GLEAM-Ks J162759.5−523504.3 emitovao je radio talase po jedan minut svakih 18 minuta. Ali onda je 2018. umrla i nestala. Hurlei-Valker je pokušao da pronađe druge objekte sa sličnim karakteristikama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.