U najdubljoj pećini na svetu sonda ne može da dotakne dno

Izvor: B92, 01.Okt.2016, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U "najdubljoj pećini na svetu" sonda ne može da dotakne dno

Tim istraživača nedavno je u blizini češkog grada Hranice otkrio podvodnu pećinu koja se smatra najdubljom na svetu.

Poljski istraživač Krzistof Starnavski, vodeći naučnik tima, izjavio je za Asošijejted pred da se osećao kao 'Kolumbo 21. veka' kada je otkrio pećinu duboku 404 metara.

On se se ronilačkom odelu spustio na oko 200 metara dubine i pomoću podvodnog robota na daljinsko upravljanje uspeo da izmeri navedenu dubinu, ali se čini da sonda i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije uspela da dotakne dno.

Češko speleološko društvo sprovešće dalja istraživanja kako bi saznao nešto više o ovoj mogućnosti.

Ovaj poduhvat trenutno je veoma teško izvesti, s obzirom na to da je voda u pojedinim oblastima muljevita i da njena temperatura 15 stepeni Celzijusovih.

Najdublja pećina na svetu trenutno je Poco del Mero u Italiji, čije se dno nalazi na dubini od 392 metara.

Izvor: Daily Mail

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U "najdubljoj pećini na svetu" sonda ne može da dotakne dno

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Okt.2016

Tim istraživača nedavno je u blizini češkog grada Hranice otkrio podvodnu pećinu koja se smatra najdubljom na svetu...Poljski istraživač Krzistof Starnavski, vodeći naučnik tima, izjavio je za Asošijejted pred da se osećao kao 'Kolumbo 21. veka' kada je otkrio pećinu duboku 404 metara...On...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.