U jednom od najstarijih naselja na svetu pronađena bronzana činija za lečenje

Izvor: B92, 05.Dec.2023, 09:59

U jednom od najstarijih naselja na svetu pronađena bronzana činija za lečenje

Tokom arheoloških iskopavanja u Hasankejfu, jednom od najstarijih naselja na svetu, pronađeni su 800 godina stara činija za lečenje i dva streličarska prstena od ahata i kosti.

Profesor istorije umetnosti Zekaj Erdal kaže da su u svetu pronađene samo 22 takve činije, a da je ova iz Hasankejfa 23, napravljena od bronzanog materijala i korišćena u narodnoj medicini u srednjovekovnom islamskom svetu, piše ArkeoNews.

"Ova činija, ukrašena talismanima, žigovima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i stihovima, zapravo ima veze sa Hasankejfom u jednom aspektu. Prema verovanju, ljude iz Hasankejfa ili one koji idu u zamak ne ujedaju zmije i škorpije. Na činiji su ugravirani motivi dvoglavog zmaja, psa, zmije i škorpije. Veruje se da je osoba koja popije vode iz činije zaštićena od njihovih ujeda. Činija je takođe korišćena za lečenje ljudi sa takvim ujedima“, rekao je Erdal.

Jedan streličarski prsten je pronađen u kripti, što kazuje da je sahranjena osoba bila važna, ali identitet nije mogao biti utvrđen. Prstenovi su napravljeni od ahata i kosti. Nošeni su na palcu prilikom izbacivanja strele kako bi se prst zaštitio od tetive luka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.