U Nemačkoj je zabranjeno oglašavanje abortusa - ali sad će sve to promeniti

Izvor: B92, 09.Mar.2022, 22:04

U Nemačkoj je zabranjeno "oglašavanje" abortusa - ali sad će sve to promeniti

Član nemačkog Krivičnog zakona o kome se mnogo raspravljalo, a koji reklamiranje usluga abortusa čini nezakonitim, biće ukinut.

Vlada je u sredu pokrenula proces za ukidanje stava 219a kojim se zabranjuje "oglašavanje prekida trudnoće".

Član je, između ostalog, značio da lekari ne mogu da javnosti ponude detaljne informacije o abortusu bez straha od krivičnog gonjenja. Na veb-sajtovima ordinacija, na primer, može da se kaže da nude abortuse, ali uglavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne daju dodatne detalje.

"Ovo je rat!": Zabrana prava na abortus - borba za život ili pokazivanje političkih mišića?

Nacrt zakona koji je predložio ministar pravde Marko Bušman sada moraju da raspravljaju oba doma parlamenta.

Bilo je "nepodnošljivo" da nemački zakon zabranjuje lekarima da daju činjenične informacije i da im preti krivičnom gonjenjem, rekao je Bušman za javni servis ZDF.

Ministarka za žene, Ane Špigel, rekla je da je bilo "krajnje vreme" ukinuti član 219a.

67 abortusa za 17 sati - kao na traci do ponoći

"Lekari bi u budućnosti trebalo da budu u mogućnosti da daju informacije o svojim medicinskim uslugama za abortuse bez straha od krivičnog gonjenja ili stigmatizacije. Na ovaj način dugoročno jačamo pravo žena na samoopredeljenje."

U Nemačkoj – gde su vladu predvodili konzervativni demohrišćani oko 16 godina sve dok koalicija levog centra nije došla na vlast u decembru – abortus je u principu nezakonit, ali ne i kažnjiv pod određenim uslovima.

Žustra rasprava o abortusu: Od "opasno ukinuti pravo na prekid" do "to je muško pitanje" VIDEO

Žena može da izvrši abortus u prvih 12 nedelja trudnoće ako zatraži savetovanje i pokaže lekaru potvrdu.

Abortus ostaje izuzet od kazne čak i nakon 12 nedelja trudnoće ako je život žene u opasnosti ili joj preti ozbiljna fizička ili psihička povreda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.