U CERN-u nepoželjni naučnici koji tvrde ovakvo nešto

Izvor: B92, 02.Okt.2018, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U CERN-u nepoželjni naučnici koji tvrde ovakvo nešto

CERN je prekinuo saradnju s italijanskim naučnikom koji je rekao da je fizika samo za muškarce i optužio žene da dobijaju mesta u toj branši samo zbog rasprave o ravnopravnosti polova.

U petak je evropska organizacija za nuklearna istraživanja organizovala seminar u Ženevi na koji je bio pozvan Alesandro Strumija, italijanski naučnik sa Univerziteta u Pizi.

Više naučnica koje su učestvovale na tom seminaru odmah je na društvenim mrežama podelilo njegove seksističke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjave.

AFP piše kako on nije bio na seminaru, ali je agencija imala uvid u prezentaciju Strumije u kojoj kaže da su muškarci sve više diskriminirani na području fizike.

Sve važniju ulogu žena na radnim mestima vezanim za fiziku on objašnjava isključivo sve većim brojem rasprava o pitanju pola, a ne o njihovim kvalifikacijama.

U svojoj prezentaciji kaže: "Fiziku su izmislili i izgradili muškarci, u to područje ne ulazi se pozivnicom".

"Fizika nije seksistička prema ženama, ali istina nije važna jer radi se o političkoj borbi spolja."

CERN, na čijem je čelu Italijanka Fabiola Đanoti, u saopštenju je ocenila "posebno šokantnom prezentaciju koju je izneo taj pozvani naučnik".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.