Turisti tragom Pinočeovih zločina

Izvor: B92, 28.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turisti tragom Pinočeovih zločina

Turistički poslenici čileanske prestonice Santjaga došli su na neobičnu ideju u nastojanju da privuku što više posetilaca iz zemlje i sveta: odlučili su da gostima omoguće upoznavanje sa zločinima režima nekadašnjeg diktatora generala Augusta Pinočea.

Pinoče je Čileom vladao od 1973. do 1990. godine, što je period koji ova latinoamerička zemlja pamti po surovosti hunte, obeleženoj masovnim likvidacijama i torturama nad ljudima.

Zvanično je zapisano da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je tokom Pinočeove vladavine nestalo 3.197 lica, skoro 30.000 je mučeno u zloglasnim zatvorima širom zemlje, a nekoliko hiljada je izbeglo iz Čilea.

Od 10. decembra, sva ta stratišta biće otvorena za posetioce, kojima se pruža prilika da vide i čuju kako su sve bili mučeni i progonjeni protivnici režima, ali i mnogi nevini ljudi.

Ta turistička tura zvaće se "Put sećanja", a uključivaće odlazak na 14 lokacija na kojima su počinjeni strašni zločini protiv čovečnosti i ljudskih prava.

Polazna destinacija biće palata "Moneda" u kojoj je, 1973. godine, kad je izvršen udar protiv socijalističke vlasti, ubijen predsednik države Salvador Aljende. Posetioci će moći da uđu u Aljendeovu radnu sobu koja je preuređena da izgleda kao na dan udara.

Aljende je bio lekar psihijatar po profesiji, osnivač Socijalističke partije Čilea i prvi marksista u zapadnoj hemisferi koji je dobio predsedničke izbore.

U obaranju Aljendea, Pinoče je imao snažnu podršku SAD, što je kasnije priznao i prvi čovek CIA.

Vodiči će turiste voditi i na glavne stadione koji su, na početku diktature, bili pretvoreni u sabirne centre, odnosno logore kroz koje su prošle hiljade Čileanaca.

"Na ideju smo došli da bismo što većem broju ljudi prikazali šta se ovde događalo u vreme Pinočea. Tako nešto se više nikada ne sme ponoviti. Zamisao je i neke vrsta ispunjavanja duga prema stradalima, koji nikada ne smeju biti zaboravljeni", izjavila je ministarka za državnu svojinu Romi Šmit.

Gneral Pinoče, koji nije osuđen za mnogobrojne zločine, uprkos nizu pokušaja, umro je 2006, u 91 godini. Pred kraj života prihvatio je političku odgovornost za sve što se događalo tokom njegove vladavine, ali to nije imalo nikakvog efekta.

Njegova sahrana pokazala je da u Čileu i danas ima dosta onih koji nalaze opravdanje za njegov način vladanja.

Jovo Vuković, Tanjug.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Turistička tura tragom Pinočeovih zločina

Izvor: Mondo, 27.Okt.2008, 17:37

Turistički poslenici Santjaga, prestonice Čilea, došli su na neobičnu ideju u nastojanju da privuku što više posetilaca iz zemlje i sveta: odlučili su da gostima omoguće upoznavanje sa zločinima režima nekadašnjeg diktatora generala Augusta Pinočea.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.