Trka sa vremenom na kometi 67P

Izvor: B92, 14.Nov.2014, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trka sa vremenom na kometi 67P

Robot File započeo je bušenje tla i uzimanja uzoraka sa komete 67P, ali se strahuje da bi mogao da ostane bez energije i da podaci neće stići na Zemlju.

Misija istraživanja komete 67P je od sletanja Filea na površinu postala trka sa vremenom, a veliku neizvesnost izazvala je pozicija sonde, koja ne dobija dovoljno solarne energije da napuni baterije.

"File je veliki uspeh, svi instrumenti rade kako je planirano, a dizajnirani su pre 15 godina. Veoma smo ponosni", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekli su danas iz ESA.

Ipak, kako su ranije danas rekli ljudi iz misije, vreme ističe i potrebno je preuzeti velike rizike, jer se strahuje da bi ovo mogli da budu poslednji sati funkcionisanja Filea.

Baterije su skoro prazne, a senka jedne stene prekriva njegove solarne panele.

Zato je Evropska svemirska agencija poslala komandu robotu da aktivira bušilicu, uzme uzorke zemljišta i počne sa analizom u svojim laboratorijama.

Taj deo misije je izuzetno rizičan, jer troši dragocenu energiju, a moguće je i da će takve aktivnosti destabilizovati robota, koji nije uspeo da se harpunima pričvrsti za zemljište.

Šta se dogodilo tokom bušenja i analize, znaće se tek večeras oko 23 časa, kada će letelica Rozeta ponovo biti u povoljnoj poziciji da uspostavi komunikaciju sa Fileom.

"Bušilica je danas bila aktivna, ne znamo da li će File uspeti da ispita uzorke, niti da li će imati dovoljno energije da nam pošalje rezultate. To bi bilo fantastično, ali nije sigurno", kaže menadžer projekta Stefan Ulamek.

Fileova tačna pozicija, niti konfiguracija terena nisu potpuno poznati, a od sletanja traju pokušaji da se sve odredi analizom pristiglih podataka i triangulacijom.

"Stižemo do kraja misije i spremni smo da preduzimamo sve više rizika. Ipak, presrećni smo zbog onoga što smo dosad uspeli da uradimo. Ne znamo koliko je naš robot postigao, ali smo veoma blizu sto odsto zacrtanog. Ono što nam nedostaje jeste bušenje tla. Vreme ističe i vreme je za rizike", rekao je šef misije Paolo Feri.

On ipak i dalje gaji nadu da će se situacija sa napajanjem rešiti u poslednji čas. Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, moguće je da će u trenutku kada kometa bila bude najbliža Suncu, solarni paneli dobiti dovoljno energije i da će se File "probuditi".

Takođe, očekuje se još fotografija sa komete, a posrednik bi trebalo da bude Rozeta. Kako su danas rekli iz Evropske svemirske agencije, očekuju se 84 fotografije nastale tokom spuštanja na kometu i nakon sletanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.