Tri Kineza odletela u svemir

Izvor: B92, 17.Jun.2021, 08:47

Tri Kineza odletela u svemir

Raketa sa tri astronauta poletela je jutros ka novoj kineskoj svemirskoj stanici, a "Shenzhou-12" lansirana je sa svemirskog centra u pustinjskoj oblasti Gobi u severozapadnom delu Kine.

Kineski astronauti će provesti tri meseca na novoj stanici, koja će u svemiru biti najmanje deset godina - u najdužoj kineskoj svemirskoj misiji do danas i prvoj u skoro pet godina.

U proteklih šest meseci, Kina je uspela da donese uzorke kamena i tla sa Mesečeve površine i spustila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << robota sa šest točkova na Mars.

Kina je spremna da osvoji Mesec

Kina je rešila da izgradi sopstvenu stanicu nakon što su SAD odbile da joj dozvole učešće u Međunarodnoj svemirskoj stanici Medjunarodna svemirska stanica koja je izgrađena u saradnji SAD, Rusije, Kanade, Japana i Evrope, biće u svemiru do 2024. godine, iako je američka svemirska agencija Nasa najavila mogući produžetak do 2028.

Kineski rover uspešno sleteo na Mars VIDEO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.