Trebinje: Pronađeni grobovi na grobovima

Izvor: B92, 14.Jun.2020, 09:14

Trebinje: Pronađeni grobovi na grobovima

Stručnjaci Muzeja Hercegovine, koje predvodi direktorka te ustanove Ivana Grujić, u selu Gomiljani, kod Trebinja, rade na arheološkim istraživanjima Crkve cara Konstantina i carice Jelene i grobovima unutar i oko crkve.

Na lokalitetu su već pronađeni ostaci grnčarije i keramike, uglavnom iz srednjeg veka, kao i novčići sa likom cara Konstantina i bronzana igla pribadača, navode banjalučke Nezavisne novine.

List navodi da je jedna od specifičnosti ovog lokaliteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to što su pronađeni grobovi koji su podizani na drugim, starijim grobovima.

"Svuda oko crkve, čak i u untrašnjosti, otkriveni su grobovi na grobovima, ali ćemo viđeti kada se sve završi o čemu je reč i dokle datiraju ova sakralna mesta", izjavio je Predrag Milošević, predsednik Odbora za obnovu crkve.

Gotovo istovremeno s arheološkim radovima, meštani Gomiljana su pokrenuli obnovu crkve. Crkva cara Konstantina i carice Jelene proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.