Tragovi kanabisa pronađeni u 300 godina starim ljudskim kostima

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 09:11

Tragovi kanabisa pronađeni u 300 godina starim ljudskim kostima

Arheolozi su obavljali iskopavanja u bolničkoj kripti iz 17. veka u Milanu i otkrili skeletne ostatke 9 osoba. Takođe su pronašli prvi arheološki dokaz psihoaktivnih komponenti kanabisa u ljudskim kostima iz modernog doba.

Arheolozi su obavljali iskopavanja u bolničkoj kripti iz 17. veka u Milanu i otkrili skeletne ostatke 9 osoba.

Takođe su pronašli prvi arheološki dokaz psihoaktivnih komponenti kanabisa u ljudskim kostima iz modernog doba.

Kanabinoidi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz kanabisa, kao što je tetrahidrokanabinol [THC], jedno od psihoaktivnih svojstava povezanih sa biljkom. Skladište se u različitim tkivima u telu, uključujući kosu i kosti.

Studija iz 2013. objavljena u časopisu "Drug and Alcohol Dependence“ pokazala je da se THC može otkriti u ljudskim kostima „nekoliko nedelja“ nakon poslednje upotrebe kanabisa. Međutim, nauka je ipak napredovala za kratak period i nova studija objavljena u Science Direct je pokazala da se psihoaktivne supstance u kostima mogu sačuvati vekovima.

Tačni mehanizmi kako se kanabinoidi skladište u kostima i koliko dugo ostaju uočljivi, razlikuju se od osobe do osobe i u velikoj meri zavise od učestalosti upotrebe, doze i individualnog metabolizma. Kosti se u suštini ponašaju kao rezervoar za kanabinoide, a njihovo otkrivanje se može koristiti u forenzičkim i kliničkim okruženjima za procenu ranije upotrebe kanabisa.

„Molekuli lekovitih biljaka mogu se otkriti toksikološkom analizom čak i vekovima nakon smrti osobe“, rekao je Gaja Đordano sa Univerziteta u Milanu u Italiji za New Scientist.

Takvi molekuli mogu biti zarobljeni i sačuvani nakon što se apsorbuju u krvotok, potom putuju kroz krvne sudove u koštano tkivo.

Istraživački tim nije uspeo da identifikuje bilo kakvo pominjanje kanabisa u evidenciji bolnice Ca’ Granda, u kojoj se detaljno navode različita lekovita jedinjenja koja se koriste kao tretmani. Dr Đordano spekuliše da su se ljudi „samolečili ili rekreativno koristili kanabis“, umesto da im je ova biljka bila propisana kao medicinski tretman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tragovi kanabisa nađeni u ljudskim kostima starim 300 godina

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jan.2024

Arheolozi su obavljali iskopavanja u bolničkoj kripti iz 17. vijeka u Milanu i otkrili skeletne ostatke devet osoba. Takođe su pronašli prvi arheološki dokaz psihoaktivnih komponenti kanabisa u ljudskim kostima iz modernog doba.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.