Topljenje leda otkrilo stravičnu tajnu: Decenijama je skrivao alpski glečer

Izvor: B92, 30.Jul.2023, 08:04

Topljenje leda otkrilo stravičnu tajnu: Decenijama je skrivao alpski glečer

Ljudski ostaci pronađeni na glečeru nedaleko od švajcarskog Materhorna pripadaju nemačkom alpinisti koji je nestao 1986. godine, a ovo otkriće je samo jedna od dugo čuvanih tajni alpskih glečera koji se tope usled klimatskih promena, a zbog kojih ova poslednja tajna je izašla na videlo.

Telo su početkom meseca pronašli penjači koji su prelazili glečer Teodul, iznad Cermata, nakon što su primetili da iz leda vire penjača i dereze.

DNK analiza je potvrdila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je reč o nemačkom penjaču koji je nestao pre 37 godina. Za njim je pokrenuta opsežna akcija potrage i spasavanja, ali nije urodila plodom.

Policija nije precizirala njegov identitet, potvrdivši samo da je u trenutku nestanka imao 38 godina.

Glečer Teodul, kao i drugi glečeri širom Alpa, poslednjih godina se vidno smanjuje. Teodul je deo celogodišnjeg skijaškog regiona Cermat, najvećeg u Evropi.

Do 80-ih godina prošlog veka Teodul je još bio povezan sa susednim glečerom Gorner, ali su sada razdvojeni.

Skoro svakog leta led koji se topi otkriva nešto ili nekoga što je nestalo pre decenija. Tako je prošle godine olupina aviona koji se srušio 1968. godine izašla iz glečera Aletsch.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.