Top šest saveta kako da zaštite vašeg kućnog ljubimca od vrućine

Izvor: BKTV News, 05.Jul.2018, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Top šest saveta kako da zaštite vašeg kućnog ljubimca od vrućine

Toplo vreme čini da se svi osećamo nelagodno, a za pse nosi poseban rizik.

Ako ne znate na koji način da svog psa zaštitite od toplote pridržavajte se sledećih saveta.

TOP PET SAVETA koji će vam pomoći da na zdrav način pocrnite ovog leta

1. Pazite na toplotni udar

Neki su psi osetljiviji na toplinu i samim tim skloniji toplotnom udaru - psi kratke njuške i teže telesne konstitucije, debeli psi, dugodlaki psi, stariji psi >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i štenad, kao i psi koji pate od raznih bolesti ili su pod terapijom lekovima.

Foto: Pexels

Simptomi uključuju otežano disanje, drhtanje, balavljenje, ubrzan puls, žarko crvene desni i jezik, bezvoljnost, povraćanje...

2. Voda

Foto: Pexels

Postarajte se da pas na raspolaganju uvek ima dovoljno vode, po mogućnosti hladne. Vodu menjate nekoliko puta dnevno, jer topla i ustajala voda može da poremeti probavu vašeg ljubimca.

3.  Birajte vreme šetnje

Foto: Pixabay

Intenzitet vrućine u 12 časova može biti prevelik za vašeg psa. Stoga, tokom dana izvedite psa više puta nakratko da obavi nuždu, a šetajte ga rano ujutru ili kasno uveče kad sunce nije jako. Uvek sa sobom ponesite vodu i dajte psu male količine u više navrata.

4. Ne ostavljajte psa u autu

Foto: Pexels

Nikada ne ostavljajte psa u autu, čak ni ukoliko ste ostavili malo otvoren prozor ili upalili hlađenje. Temperatura u automobilu brzo raste, postaje zagušljivo i prevruće, pa pas može da doživi toplotni udar u roku od samo 15 minuta.

5. Rashladite zatvorene prostorije

Uključite ventilator ili klimu u vašem domu, posebno ako odlazite od kuće na nekoliko sati, ali tako da ljubimac nije direktno izložen hlađenju. Temperatura ne sme da bude podešena niže od 21 stepena jer bi u suprotnom hlađenje imalo negativne posledice.

Pametno pakovanje: Kako da vam u jednu torbu stanu sve stvari za letovanje

6. Redovno šišanje

U letnjim danima posebno je bitno brinuti o psećoj dlaci, jer zapravo je ona ta koja ga štiti od sunca i izoluje od toplote. Ako želite da ga ošišate, uvek ostavite bar malo dlake kako koža ne bi bila direktno izložena suncu.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.