Terapija za bolji brak

Izvor: S media, 30.Maj.2010, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terapija za bolji brak

Sve više parova traži pomoć bračnih savetnika i da bi sačuvali brak, prolaze kroz zajedničke seanse koje traju i po nekoliko godina.

Savetovanje je besplatno

Bračna savetovališta su sastavni deo Centra za socijalni rad, tako da ih ima u skoro svakoj opštini u Srbiji. Dovoljno je da zainteresovani za pomoć stručnjaka zakažu sastanak. Za to im nije potrebno zdravstveno osiguranje, a usluga je besplatna. Ipak, ima gradova koji nemaju takvu instituciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kao što je Bor, a teško da će neko preći 70 kilometara do najbližeg koje se nalazi u Knjaževcu da bi spasao brak. Jer u unutrašnjosti, mentalitet ljudi je uglavnom takav da se teže odlučuju da zatraže ne samo ovu, već i bilo koju vrstu pomoći psihologa ili sociologa.

Bračna savetovališta su donedavno bila tabu tema, ali iz dana u dan se povećava broj onih koji su spremni da odu kod stručnjaka. Porodični terapeut Jasenka Jugović kaže da je raduje to što je sve više onih koji im se dobrovoljno obraćaju za pomoć. Najdraži pacijenti su joj upravo oni koji su prepoznali problem i imaju želju da na njemu rade. Ali, situacija je takva samo u Beogradu, savetovališta u unutrašnjosti zvrje prazna. U manjim gradovima bračni parovi odlaze u savetovališta po preporuci Centra za socijalni rad, ali ne da bi spasli brak, već da bi tokom razvoda našli što razumnije rešenje za roditeljstvo.

- Mnogi koji nam se obraćaju za pomoć očekuju da mi poradimo na problemu, a oni da se ne menjaju. Prvi naš susret podrazumeva upoznavanje i sticanje poverenja. Da ih mi upoznamo, a oni da nam veruju i da kažu šta ih to brine. Svaki par je slučaj za sebe, tako da se na svaki od njih primenjuju različite metode - objašnjava Jasenka Jugović.

Bračni savetnici su tu da saslušaju obe strane bez pristrasnosti i da pokušaju da izvuku ono što je lepo u tom braku i na taj način eliminišu postojeći problem, ili ga stave u drugi plan. To se obično čini davanjem praktičnih zadataka.

Podela kućnih poslova je takođe čest uzrok razmirica, pa ih terapeut natera da naprave popis kućnih obaveza i oni su obavezni pred njom da se mirnim tonom dogovore oko podele i pokušaju da obavljaju svako svoj do naredne terapije. Ipak, najvažnije je uspostaviti normalnu komunikaciju, jer bez nje nema mogućnosti da se brak spase.

- Ništa nije neobično kada dvoje dođu i počnu da se svađaju i da pričaju u glas, što je nemoguće slušati. Kada uspem nekako da ih ućutkam, jedna od metoda je da uzmem sat i svakom dam po pet minuta da kaže ono što ima. Tako pokušavam da ih naučim da saslušaju jedno drugo i teram ih da postave pitanja mirnim tonom - kaže Jasenka Jugović i navodi primer:

Žena se žali kako nigde ne izlazi iz kuće, okrene se prema suprugu i jednostavno ga pita: „Da li hoćeš da me vodiš u sredu u bioskop?".

fakti

- Srbija je pri vrhu liste zemalja po broju razvoda, jer se svaki četvrti brak razvede

- Trend rasta broja propalih brakova započet je pre više od 20 godina

-Početkom političke i ekonomske krize u zemlji, broj razvoda je naglo opao. U vreme najveće krize, 1992. na 1.000 brakova zabeleženo je 112 razvoda

-To je trajalo do 1995. godine, a onda, kada je standard počeo da se poboljšava, povećao se i broj razvoda

-Terapeuti smatraju da bi se intenzivnijim korišćenjem njihovih usluga taj broj mogao smanjiti bar za četvrtinu

Prevara je najčešća posledica loših partnerskih odnosa, ali ima dosta parova koji su spremni da pređu preko toga i pokušaju da spasu brak. U tim slučajevima najveći problem je što prevarena strana ima stalnu potrebu da o tome priča sa partnerom i zahteva da zna sve do najsitnijih detalja. Tada terapeut to rešava tako što im odredi vreme u toku dana kada je dozvoljeno da se ta priča uopšte spominje, a van tih, na primer, sat vremena, to je zabranjeno.

Doktorka Jugović kaže da su najkritičniji periodi u braku prelazak iz jedne u drugu fazu, kao na primer rađanje deteta. Ako do tada par nije raščistio sve postojeće probleme i ako nije došlo do potpunog prilagođavanja, onda se to prenosi u novu fazu i nastaje potpuni haos. Zato savetnici smatraju da partneri treba da žive sami dve godine i tek da onda proširuju porodicu.

Broj terapija zavisi od slučaja, nekima je dovoljno šest, sedam, ali ima i onih koji dolaze i po dve godine. Terapeut kada shvati da braku nema spasa, nema pravo da to otvoreno kaže pacijentima, ali ih razgovorima navede da to sami zaključe. Savetovališta nemaju precizne statističke podatke o uspešnosti. Prema slobodnim procenama, kada je reč o mladim bračnim parovima koji su u braku tri-četiri godine, uspeh se postiže minimalno u dve trećine slučajeva.

Izvor: Portal

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.