Izvor: B92, 16.Nov.2010, 17:11 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Tartalete s kremom od bele čokolade
Plod koji je poznat još od biblijskih vremena zbog svog neodoljivog slatkog ukusa, odvajkada je bio sastojak vrhunskih poslastica. Predstavljamo vam treći od šest deserata u kojima smokva ima glavnu ulogu.
Foto: Luca Colombo/ Studio XL
Recepte ustupio magazin "Sale&Pepe"
Za 8 osoba potrebno je: 200 g brašna, 60 g kakao praha, 120 g hladnog putera isečenog na kockice, 60 g šećera u prahu, 1 jaje, 400 g smokvi, 200 g bele čokolade, 2 dl slatke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pavlake i prstohvat soli.
Testo: izblendirajte brašno sa kakaoom, solju, puterom i šećerom da dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje i kratko blendirajte. Sakupite testo, oblikujte ga u kuglu i umotajte u streč foliju. Prebacite ga u frižider na oko 30 minuta.
Razvucite testo i njime obložite 8 kalupova za tartalete prečnika 7 cm. Izbockajte dno viljuškom i odsecite višak testa koji prelazi preko ivica kalupa. Smokve operite, obrišite, isecite ih na kriškice, rasporedite na dno tartaleta i pecite oko 25 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180˚C.
Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.
Iseckajte belu čokoladu, dodajte joj slatku pavlaku i rastopite je na pari. Prebacite u frižider na pola sata ili dok ne počne da se steže. Potom je mikserom izmutite da dobijete penast krem, rasporedite je u tartalete preko smokvi i po želji ukrasite s još smokvi i čokolade.
Priprema: 35 minuta + 1 sat
Kuvanje: 30 minuta
Trošak: 623-723 din.
585 kcal po porciji
Simfonija ukusa
Hrskave spoljašnjosti, a mekog srca, ove tartalete usrećiće sve one koji su zavisnici od čokolade. Da bi testo dobro prianjalo uz kalupe i tako savršeno održalo oblik, prstima ga dobro utisnite u svaki nabor kalupa. Dno izbockajte viljuškom da testo ne bi naraslo tokom pečenja, pa po njemu poslažite kriške smokve tako da se delimično preklapaju.