Ta godina je bila najteža za čovečanstvo, a evo i zbog čega

Izvor: B92, 27.Nov.2018, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ta godina je bila najteža za čovečanstvo, a evo i zbog čega

Godina 536, kada je Evropu, Aziju i Bliski istok pogodila misteriozna magla, nakon čega je usledilo 18 meseci mraka, bila je najteža za čovečanstvo, tvrdi harvardski stručnjak Majkl Makormik. Prema najnovijem istraživanju, misteriozna magla najverovatnije je bila uzrokovana erupcijom vulkana na Islandu.

Erupcija je zasula pepelom veliki deo severne polulopte, a onda su usledile još dve velike erupcije, u 540. i 547. godini. Nakon toga, pojavila se kuga. Sneg koji je tada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pao na teritoriju današnje Kine, izazvao je veliku glad, pošto su uništeni usevi, pa je i tokom narednih nekoliko godina bila nestašica hleba.

Letnja temperatura pala je za 1,5 do 2,5 stepeni Celzijusovih i sve do 640. godine nije bilo poboljšanja. U današnjoj Evropi 536. godina, tvrdi Makormik, bila je "početak jednog od najtežih perioda za život". Međutim, Makormikova tvrdnja u suprotnosti je sa nekim drugim hstoričarima koji tvrde da je najteža bila 1349. godina, kada je kuga poharala Evropu.

Deo istoričara kao najtežu godinu u istoriji čovečanstva navodi 1918, kada je španska groznica ubila do 100 miliona ljudi, navode naučni portali. Kajli Harper, istoričar srednjovekovne i rimske istorije sa Univerziteta Oklahoma, navodi da je "zapis" katastrofa,, koji je otkriven u ledu glečera omogućio razumevanje lančane povezanosti ljudskih i prirodnih uzroka koji su doveli do pada Rimskog carstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.