Svi koji Svetom Vasiliju pristupe sa molitvom i čistog srca on im pomaže VIDEO

Izvor: B92, 12.Maj.2020, 11:14

"Svi koji Svetom Vasiliju pristupe sa molitvom i čistog srca on im pomaže" VIDEO

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog Vasilija Ostroškog. Ovaj veliki svetitelj mnogo se voli i slavi u Srbiji, Crnoj Gori i Hercegovini.

"Sveti Vasilje je noviji svetitelj, živeo je u 17. veku i naš savremenik u odnosu na ostale svete. On je veliki čudotvorac. Isceljenja koja su se desila pod manastirom su zaista čudotvorna i ona zapisana i ona nezapisana. Svi koji Svetom Vasiliju pristupe sa molitvom i čistog srca on im pomaže, odnosno moli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Boga da im pomogne", rekao je za "Jutro" na TV Prva sveštenik u hramu Svetog Vasilija Ostroškog Marko Maksović.

Kaže da ko god je otišao na Ostrog da je "osetio da je Sveti Vasilije među nama".

"Kao i ovde u našoj crkvi. Proslava je ove godine drugačija zbog svega što je bilo, ali opet narod će opet čitavog dana dolaziti. Moliti Svetog Vasilija za pomoć", dodao je on.

Sveti Vasilije rođen je u selu Mrkonjić u Popovom polju 28. decembra 1610. godine od roditelja Petra i Anastasije Jovanović. Na rođenju je dobio ime Stojan, a iako su bili siromašni, Jovanovići su važili za pobožnu porodicu koja redovno posećuje sva bogosluženja.

Sveti Vasilije je kao mladić boravio u manastiru Vavedenje Presvete Bogorodice u Zavali, jer se tada obrazovanje moglo steći samo u manastirima. Odlučio je da se zamonaši, ali kako je još bio mlad, predložili su mu da preispita svoju odluku.

Iz manastira Zavala odlazi u manastir Tvrdoš, gde je odlučio da se zamonaši. Kada se zamonašio dobio je ime Vasilije, po uzoru na Svetog Vasilija Velikog. Kada se zamonašio, otišao je u Crnu Goru kod cetinjskog mitropolita Mardarija, ali je brzo došlo do sukoba zbog koga je Vasilije morao da napusti Cetinje.

Papa je poslao jezuite u ove krajeve da iskoriste teško stanje u narodu kako bi ih preobratili sa pravoslavlja u rimokatoličku veru, pa je Vasilije prepoznao opasnost koja vreba od jezuitskih sveštenika i uporno ukazivao na to mitropolitu Mardariju. Međutim, ovaj nije želeo da se suprotstavlja rimskim izaslanicima.

Srpska pravoslavna crkva slavi svetog Vasilija Ostroškog svake godine 12. maja (29. aprila, po julijanskom kalendaru), a mnogi veruju da će, ako se zavetuju da će na svetog Vasilija otići na Duhove u manastir Ostrog, njihova ili bolest nekog njima bližnjeg, nestati.

Pogledajte više u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.