Svetski dan borbe protiv raka

Izvor: B92, 07.Feb.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan borbe protiv raka

Svetska zdravstvena organizacija obeležava Svetski dan borbe protiv raka pod sloganom "Ohrabrimo decu da se zdravo hrane i budu fizički aktivna".

Više od polovine novih slučajeva oboljenja od raka i 60 odsto smrtnih slučajeva izazvanih tom bolešću registruje se u siromašnim zemljama, koje su i najnespremnije za borbu protiv nje, preneli su francuski mediji.

Tokom 2007. godine je, na primer, šest puta više žena preminulo od raka grlića materice u zemljama u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razvoju nego u bogatim zemljama.

Prema međunarodnim predviđanjima, do 2030. godine moglo bi godišnje da se registruje do 12 miliona smrtnih slučajeva izazvanih rakom.

Razlozi za to su mnogobrojni - od nedovoljnog obaveštavanja javnosti o faktorima rizika i nedostatka zdravstvene infrastrukture i stručnjaka, do nepostojanja programa i politike za borbu protiv raka i visokih troškova lečenja.

Svetska zdravstvena organizacija ističe da je pušenje i dalje glavni faktor rizika i podseća da duvanski dim izlaže opasnosti od 11 vrsta raka, koje čine 18 odsto ukupnog broja smrtnih slučajeva izazvanih tom bolešću, dok je suviše kalorična ishrana na drugom mestu među faktorima rizika, preneli su mediji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.