Svetski dan Crvenog krsta

Izvor: B92, 06.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan Crvenog krsta

Moto Svetskog dana Crvenog krsta koji se obeležava 8. maja, za koji se opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, ove godine je "Zajedno za humanost", saopštio je Crveni krst Srbije.

Porukom "Zajedno za humanost” želi se istaći značaj partnerstva u rešavanju humanitarnih pitanja, a ove godine posebno na upozoravanju javnosti na humanitarne posledice klimatskih promena.

U svetu postoji 97 miliona dobrovoljnih saradnika-volontera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Crvenog krsta koji kroz različite programe pomažu više od 277 miliona korisnika humanitarne pomoći.

U okviru Nedelje Crvenog krsta koja traje od 8. do 15. maja, Crveni krst Srbije realizovaće niz aktivnosti, među kojima je akcija "Paket za novorođenu bebu" koja se organizuje 17. put, a obuhvatiće 2.000 beba rođenih u od 5. do 9. maja u 58 porodilišta u Srbiji.

Cilj akcije je povećanje nataliteta, a paket Crvenog krsta koji sadrži osnovne artikle za bebe, volonteri Crvenog krsta deliće majkama od 12. maja pri izlasku iz porodilišta.

Pored toga, povodom Svetskog dana Crvenog krsta predsednik Srbije Boris Tadić primiće delegaciju Crvenog krsta Srbije.

Od 12. maja u Beogradu će početi obuka za vojnike na civilnom služenju vojnog roka kojom će se obuhvatiti oko 15.000 vojnika.

Tokom Nedelje Crvenog krsta biće organizovana dodela nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola koji su učestvovali na konkursu "Krv život znači", kao i odlazak na odmor u Norvešku 22 dece koja žive u enklavama na Kosovu i Metohiji.

Takođe, u svim poštama u Srbiji naplaćivaće se doplatna PTT markica Crvenog krsta Srbije.

Ostvaren prihod od markica i doplata na kartu u avionskom, železničkom, brodskom i autobuskom međunarodnom i unutrašnjem saobraćaju, biće posvećen realizaciji programa "Za dobrotu svaki dan je dobar dan".

Cilj tog projekta Crvenog krsta Srbije jeste borba protiv nasilja u školama i stvaranje pozitivnog obrazovnog okruženja.

Tokom maja, Crveni krst će samo u Beogradu podeliti 4.836 paketa romskim porodicama čija deca redovno pohađaju školu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.