Sve prednosti platnih kartica u Srbiji

Izvor: B92, 19.Nov.2010, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve prednosti platnih kartica u Srbiji

Da li ste znali da je Srbija regionalni lider u upotrebi platnih kartica, i koje su sve njihove prednosti u odnosu na konvencionalne načine plaćanja?

Prema poslednjem izveštaju NBS, 3.kvartal 2010. godine, u Srbiji je bilo oko 6,16 miliona platnih kartica, 2.808 bankomata i 58.406 prodajnih mesta sa terminalima za plaćanje karticama. Potvrđeno je da korisnici platnih kartica u Srbiji najčešće koriste kartice za kupovinu, dok ih manje koriste za podizanje gotovine sa bankomata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Brojni su razlozi zašto je kartica postala omiljeno sredstvo plaćanja – sigurnije je od nošenja gotovine, ako izgubite karticu, možete je odmah blokirati, novac je u svakom trenutku uz vas bez obzira na to gde se nalazili i ne morate da vodite računa imate li dovoljno gotovine pri ruci, nema računa na kraju meseca - za iznos kupovine odmah se tereti vaš tekući račun, omogućava potpunu kontrolu troškova – u bilo kojem trenutku.

Kako bi se dodatno olakšalo plaćanje, pogotovo manjih iznosa, tehnologija je ponovo priskočila u pomoć. U razvijenim zemljama, već izvesno vreme banke i mobilni operatori testiraju upotrebu mobilnih telefona prilikom plaćanja.

Tehnologija NFC (Near Field Communication) će omogućiti da se čip u mobilnim telefonima iskoristi i za plaćanje pojedinih usluga kao što su, primera radi, plaćanje javnog prevoza, karata za parking ili neke druge događaje, kupovine do manjih iznosa.

Nove generacije platnih kartica...

Takav tehnološki iskorak nije, međutim, jedini pravac modernizacije sistema plaćanja. Objedinjavanje pogodnosti platnih kartica i mobilnih telefona, ogledaju se i u novoj generaciji platnih kartica, poput mt:s Banca Intesa platne kartice koja uspešno kombinuje mogućnosti fleksibilnog plaćanja i povoljne uslove mobilne telefonije.

Prema dostupnim podacima, u ponudi su Maestro ili MasterCard platna kartica, koja je povezana sa brojem mobilnog telefona.

Prilikom prvog korišćenja, odnosno aktivacije kartice, dobija se 500 dinara na pripejd ili postpejd račun. Pored dodatnog kredita, takav razvoj će sigurno dodatno olakšati buduću kupovinu, čak i kada prijatelji ne mogu da vas prate u šopingu. U tom slučaju, ova kartica će ih dovesti kod vas – dovoljno je samo da posedujete mobilni telefon, okrenete broj i konsultujete se do mile volje.

Uz adekvatnu „plastičnu" pomoć i svakodnevne kupovine mogu biti mnogo lagodnije. Pored mogućnosti korišćenja u preko 1.500 prodajnih mesta mt:s Banca Intesa kreditna platna kartica takođe nudi mogućnost odloženog plaćanja i do 100 dana bez kamate, kao i plaćanje na čak 12 jednakih mesečnih rata takođe bez kamate.

Beskontaktno plaćanje

Sve prodavnice u kojima postoje PayPass čitači, pružaju i mogućnost takozvanog beskontaktnog plaćanja. Dovoljno je samo da prinesete karticu PayPass čitaču i da bez unošenja PIN-a platite račun koji iznosi do 2.000 dinara odnosno 20 evra. Ukoliko želite da šopingujete i na mestima koja nemaju PayPass čitač, možete kupovati na uobičajen način, ograničenja nema. Dodatna pogodnost je da u prvih šest meseci svaka kupovina preko 2000 dinara donosi 50 dinara bonusa pripejd kredita odnosno umenjenje mesečnog postpejd računa.

Uprkos mišljenju mnogih, ušteda uz platne kartice nije nemoguća, tendencija rasta njihove upotrebe sasvim sigurno će se nastaviti što će Srbiju dodatno približiti nivou razvijenih tržišta Evrope.

Banca Intesa i mt:s karticama moguće je kupovati i mobilne telefone iz mt:s ponude na 12 mesečnih rata, dok je pretplata u tom slučaju 1 dinar mesečno narednih godinu dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.