Švarcvaldska torta od višanja

Izvor: B92, 11.Dec.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švarcvaldska torta od višanja

„Schwarzwlder kirsch Torte", švarcvaldska torta od višanja je u Nemačkoj kraljica torti. Nema čuvenije nemačke torte od torte sa višnjama. Kao Snežana iz bajke stoji na svečano postavljenom stolu.

Recepte ustupio "Deutsche Welle"


Snežno beli šlag, kao krv-crvene višnje, piškota od tamne čokolade i naravno, kao dekoracija rendana čokolada. Ova torta divno miriše na najfiniji liker od aromatičnih višanja. Poznata je i u Americi kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Blek mauntin čeri kejk (Black Mountain Cherry Cake). Prvi put je pomenuta negde oko 1930. godine, tako bar piše u muzeju kolača u Kicingenu.

Torta se sastoji od: donje, tvrđe i hrskave kore, meke čokoladne piškote i 2 vrste fila.

Sastojci i priprema

Za donju koru:

- 125 grama brašna

- 60 g putera

- 45 g šećera

- 1 žumance

Izmešati sve sastojke u posudi ili na stolu. Staviti da se peče u kalup za tortu, iste veličine kao kasnije za piškotu - 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 175 °C. Pustite da se ohladi.

Za piškotu:

- 210 grama brašna

- 8 jaja

- 120 grama šećera

- 40 grama čokolade

- 1 kašičica kvasca

Odvojite žumanca od belanaca. Ulupajte sneg od belanaca sa šećerom. Izmešajte brašno i kvasac. Izmutite dobro žumanca dok ne postanu beličasta. U umućena žumanca dodajte mešavinu brašna, kvasca i čokolade. Spojite dve mase. Stavite u okrugli kalup za tortu (26 cm) koji ste namazali masnoćom i posuli brašnom. Stavite testo da se peče 55 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 150 °C.

Za fil od višanja:

- Tegla kompota od višanja, oko 400 g

- 3 kašičice kukuruznog brašna, skroba

Ocedite višnje, sačuvajte 1/4 l tečnosti. Odvojite četiri kašike od 1/4 l oceđenog soka i pomešajte s kukuruznim brašnom. Ostatak tečnosti prokuvajte. Kada proključa, dodajte mešavinu kukuruznog brašna i soka. Ostavite 16 višanja za ukras na vrhu torte.

Za beli fil i preliv

- 1 litar slatke pavlake

- 5 listova želatina ili učvršćivača za šlag

- 50 g marmelade ili želea od višanja

- 50 g strugane čokolade

- "Kirschwasser" - rakija od višanja; kao alternativa može da se koristi i liker od višnje.

Ugrejte marmeladu od višanja. Izrežite čokoladnu piškotu na dva ili tri dela. Premažite donju koru i jednu piškotu marmeladom.

Umutite slatku pavlaku, šećer i učvršćivač. Poprskajte nekoliko kapi rakije po piškoti. Namažite sloj ulupanog šlaga po piškoti i poređajte višnje. Nekoliko kapi rakije na višnje i pokrijte s drugim krugom piškote. Ostatak krema namazati po vrhu i na stranama torte.

Ukrasiti višnjama i struganom čokoladom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.