Svaki dan u drugo vreme bolnicom se ori pesma: Izlečene pacijente ispraćaju uz hitove Bitlsa

Izvor: B92, 25.Apr.2020, 09:38

Svaki dan u drugo vreme bolnicom se ori pesma: Izlečene pacijente ispraćaju uz hitove Bitlsa

U njujorškoj bolnici Montefjore, ali i nekim drugim, izlečene pacijente ispračaju kući uz muziku Bitlsa, numere iz filma Roki, U2...

Mark Švarc svakdonevno se pitao zašto povremeno u neodređeno vreme doba dana čuje Bitlse.

Pacijent Mark Švarc svakodnevno se pitao zašto povremeno u neodređeno vreme doba dana čuje Bitlse.

"Nisam mogao da razumem, povremeno tokom dana iznenada bi se svaki put u drugo vreme, bolnicom zaorila pesma. Svaki dan sam se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitao zbog čega i zašto", rekao je Švarc star 54 godine.

I kada je konačno došlo vreme da Švarc krene kući začuo je Bitlse i "Here Comes the Sun", kako se ori bolnicom, bolničkim hodnicima.... Ovaj puta bilo je to zbog njega - ozdravio je.

Himne poput te, ili "Every breath you take", "Eye of the Tiger", numere iz "Rokija" postale su bolničke himne širom Njujorka kojima bolničko osoblje proslavlja svaku pobedu u borbi protiv koronavirusa.

Mnogi su kako piše Njujork Tajms odabrali Bitlse i "Evo dolazi sunce" zbog asocijacije na sreću i nalaženje radosti u teškim vremenima.

Kada se puštaju ove i druge pesme, to nije samo u čast pacijenta koji je pobedio koronavirus već to je i himna za afirmacjiu napora svakog medicinskog profesionalca.

Dugi značaj bolničkih himni je taj što medicinsko osoblja tokom dugih i teških smena ima nekoliko pozitivnih trenutaka koji im pomažu da dobiju energiju i spasu još jedan život.

Neke bolnice prave i slavlje za svakog pacijenta koga skinu sa respiratora, a tako je ne samo u Njuorku već i u Kanadi, gde sestre i lekari imaju svoj ples duž dugačkh bolničkih hodnika. Slično je i u pojedinim bolnicama u Turskoj, tamo plešu kao pingvini ....

U nekim bolnicama u Njujorku muzika počinje mnogo pre otpuštanja. Na primer, u bolnici Lenox Hill na Menhetnu medicinske sestre zahtevaju "kod sunce" čim se pacijent ukloni sa respiratora i sam uspšno počinje da diše.

I tu je možda, kako dodaje NT pravi hit upravo onaj od Polis "Every breath you take", a drugima je opet razlog za malo muzičko slavlje i kada pacijent izađe iz intenzivne nege.

Devjitd Roy, doktor Marka Švarca kaže da misli da su bolničke himne samo zvuk nade, način da podignu moral i nastavie dalje.

I upravo među tim bolnničkim hitovima koji dižu moral je i pesma simbolična za Njujorčane od Džej ZIja "Empire State of Mind". U Medicinskom centru u Bruklinu na listi je i U2 "Beautiful day".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.