Sutra je veliki srpski praznik: Ovo prvo uradite kada se sutra probudite i promena stiže u vaš život!

Izvor: BKTV News, 12.Sep.2017, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra je veliki srpski praznik: Ovo prvo uradite kada se sutra probudite i promena stiže u vaš život!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Polaganje pojasa Presvete Bogorodice.

Po uspenju svome Sv. Bogorodica dade svoj pojas Apostolu Tomi. Taj pojas kasnije je prenet u Carigrad i čuvan u zapečaćenom kovčegu u Bogorodičinoj crkvi Vlaherni, zadužbini carice Pulherije. I nikad se nije otvarao ovaj kovčeg sve do vremena cara Lava Mudroga (886. - 912.). Supruga Lavova, carica Zoa, duševno oboli, i prema nekom tajanstvenom viđenju poželi ona, da se na nju metne >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << pojas sv. Bogorodice. Car umoli patrijarha, te se kovčeg otvori, pojas iznese i stavi na bolesnu caricu. Carica odmah ozdravi. U spomen toga čuda ustanovi se ovaj praznik. Jedan deo toga pojasa nahodi se u Gruziji u Zugdidu. Na ime: ćerka cara Romana isceli se pomoću toga pojasa, pa kasnije, kada je otac udade za cara Abuhaza Gruzijskog, ona ponese jedan deo toga pojasa sobom. Po zapovesti ruskog cara Aleksandra I sagrađena je naročita crkva u Mingreliji u Zugdidu, gde se čuva taj deo čudotvorne odeće sv. Bogomatere.

Običaji ovog plemena su toliko čudni da "prkose" svim pravilima savremenog doba (FOTO, VIDEO)

Kod Srba ovaj praznik najviše poštuju žene. Dan provode u strogom postu i molitvi, kako bi lakše rađale, a one koje ne mogu imati decu odlaze u crkve i manastire posvećene Bogorodici i mole je za milost.

Najčudniji srpski običaji: Zašto se ne poklanja sat momku ili devojci, ne jede s noža i ne sedi skrštenih ruku?

Veruje se da bi sutra upravo žene morale otići u crkvu i pomoliti se Bogorodici. Kažu da nerotkinjama daruje decu, a bolesne leči ukoliko joj se iskrenom molitvom obratite.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.