Sujeverje živi i u svemiru

Izvor: B92, 08.Jan.2015, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sujeverje živi i u svemiru

Iako su nastali šezdesetih, mnogi rituali u američkoj i ruskoj svemirskoj agenciji i danas postoje i različiti su - od neobičnih do bizarnih.

Foto: NASA on The Commons/Flickr.com

Pre lansiranja, ruski kosmonauti moraju da obave dosta zadataka - od dobijanja blagoslova, šišanja, potpisa na vratima i mokrenja na autobuskom gumama.

U Americi, astronauti imaju hula-hop koji preskaču, igraju poker dok komandujući misije ne izgubi, dok se uspešno lansiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slavi pasuljem i kukuruznim hlebom, a trenuci sletanja praćeni su uz činije s kikirikijem.

Aprila 1970. godine misija Apolo 13 se vratila kući nakon što se desila eksplozija kiseonika. Ovaj događaj je šokirao sve u Nasi, a administrator Džejms Begs je postao toliko uplašen od broja 13 da skoro nije postojala misija koja je nosila u svom imenu taj broj.

Ovo je samo jedno od mnogih sujeverja koje dokazuje da to što ste astrofizičar ne mora da znači da niste čovek od vere.

Sujeverja i rituali postoje u mnogim svemirskim agencijama, od činija s kikirikijem do mokrenja na autobuske gume.

Strah od broja 13 ili triskaidekafobija možda deluje neobično ili iritantno za nekoga ko se bavi svemirom, međutim to je razlog za čudan brojčani sistem svemirskih letelica koje su lansirane od 1981. do 2011. godine.

Svaka svemirska misija je kodirana slovima STS, i praćena je brojevima misije. I tako je bilo do desete misije, koja umesto da bude nazvana STS-10 nazvana je STS-41-B.

To je učinjeno zato što se trinaesta misija bližila, a Džejms Begs nije dozvolio da se misija zove STS-13, posebno nakon Apolo 13 katastrofe.

Slično sujeverje došlo je iz Rusije, a započeli su ga astronauti iz Kazahstana 12. aprila 1961. godine gde je Jurij Gagarin, prvi čovek u svemiru, stao da se olakša na autobusku gumu pre ulaska u šatl.

On je to, naravno, učinio iz nužde, ali je to postala tradicija za muške ruske astronaute - da uriniraju na gume autobusa koji ih voze na lansiranje kao što je Gagarin to uradio pre mnogo godina.

Kosmonautkinje nisu obavezne da učestvuju, ali su mnoge nosile urin sa sobom i polivale ga po gumama.

Svi astronauti takođe se potpisuju u Gagarinovu knjigu gostiju u njegovoj staroj kancelariji, pre odlaska na put. Ova knjiga sadrži sve potpise na stotine astronauta koji su krenuli sa ovog kosmodroma.

Nekada su Amerikanci jeli biftek i jaja za doručak na dan putovanja, ovaj obrok imao je Alan Šepard na svom letu 5. maja 1961. godine, nekoliko nedelja posle Gagarina.

Čini se da sujeverje neće nestati. S obzirom na prirodu, pritisak i opasnost posla, nije čudno što su amajlije i talije usvojene. I ko zna šta će budućnost doneti, možda će prvi astronaut koji kroči na Mars odigrati partiju pokera pre poslaska sa Zemlje.

Foto: NASA on The Commons/Flickr.com

- Na dan lansiranja astronauti NASA jedu jaja i biftek u znak sećanja na Alana Šeparda.

- Pre lansiranja, ekipa igra poker dok glavnokomandujući ne izgubi

- Pre ručka, ekipa dobija kolač koji niko ne treba da pojede.

- U svlačionici, astronauti sedaju na istu stolicu sa naslonjačem kao u Apolo eri

- Nema misije koja je imala broj 13, posle neuspešne misije Apolo 13

- Činijice s kikirikijem su srećna amajlija za razna sletanja

- Sletanja s ljudskom posadom se slave uz obrok od pasulja i kukuruznog hleba

- Posle uspešne misije, početnicima se seku kravate

Foto: NASA on The Commons/Flickr.com

- Kosmonauti se upisuju u knjigu Jurija Gagarina pre polaska u svemir

- Ekipi je zabranjeno da gleda postavljanje rakete, već idu na šišanje

- Na dan lansiranja kosmonauti moraju da se potpišu na svoja vrata i doručkuju uz šampanjac

- Ruski pravoslavni sveštenik mora da blagoslovi posadu pre polaska

- Na putu do letelice, kosmonauti često uriniraju na gume, kao što je to učinio i Gagarin

- Mala amajlija, često i igračka, visi na Sojuzu i lebdi kada su u orbiti

- Nema misije koja može da počne 24. oktobra otkako se desila ona iz 1960. godine

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.